Idősek helyzete

2023.08.12. 07:00

Az átlagnál magasabbak a nyugdíjak vármegyénkben

Minden ötödik ember öregségi nyugdíjas – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2022 nevű kiadványából. A főváros mellett Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megyében legmagasabbak átlagban a nyugdíjak.

Walczer Patrik

Elöregszik a társadalom – halljuk gyakran ezt a fogalmat, ami lényegében nemcsak hazánkra, hanem az egész kontinensünkre érvényes. Közismert, hogy az alacsony születésszámok miatt nincs meg a kellő utánpótlás, emiatt a 65 éves és annál idősebb korosztály egyre nagyobb részt tesz ki a népesség arányából. 

A KSH adatai szerint az öregségi nyugdíjasok száma 2000-ben még mintegy 1,67 millió volt, a korcsoportba tartozók száma folyamatosan bővülni kezdett. A kiadványban olvasható, hogy a nyugdíjasok 2023. év eleji 2 milliós számuk 12 ezerrel volt több az előző évinél, és immár a népesség 21 százalékát tették ki. Érdekesség, hogy a férfiak 17 százaléka, míg a nők 25 százaléka volt 65 éves, vagy annál idősebb, ami érthető, hiszen a nők átlagban néhány évvel tovább élnek a férfiaknál. Arra is rámutatnak továbbá, hogy a tavalyinál 1,3 százalékkal kevesebben, a lakosság 25 százaléka kapott nyugdíjat, vagy egyéb ellátást. A trendek szerint számuk és népességen belüli arányuk évről évre csökken.

Az idei esztendő elején a 64 év felettiek 92 százaléka volt öregségi nyugdíjas és mindössze 5 százalékuk kapott korbetöltött özvegyi nyugdíjas, rokkantsági ellátást, netán egyéb ellátásban, járadékban részesült. A statisztika arra is rámutat, hogy az elmúlt 12 évben az öregségi nyugdíjasok száma nem változott számottevően, és hogy 2023 elején az összes ellátott 82 százaléka számított öregségi nyugdíjasnak, tizede volt megváltozott munkaképességű személy, 4,2 százaléka hozzátartozói, míg 1,4 százaléka életkoron alapuló ellátást kapott.

A KSH tájékoztatása szerint az öregségi nyugdíj egy főre jutó átlagos összege vármegyénként alaposan eltér egymástól. A fővárosban mért 248 ezer forintos átlag az országos átlagot 40 ezer, míg a Bács-Kiskun vármegyei értéket 63 ezer forinttal haladta meg. A kiadványban szereplő térképről az is leolvasható, hogy a vármegyénkben lakók nyugdíja átlagosan 208,9-218,3 ezer forint között alakul, ezzel a jobban szereplő vármegyék közt vagyunk. Egyébként 2023 elején az öregségi nyugdíjasok 41 százaléka 100 és 179 ezer forint közötti ellátásban, 52 százaléka pedig ennél nagyobb összegben részesült. 100 ezer forintnál kisebb ellátást ugyanakkor mindössze 6 százalékuk kapott.

Egyre nő az átlagos élettartam
„Minek fizessünk nyugdíjjárulékot, nekünk már nem is lesz nyugdíjunk” – sokakban él ez az alapvetően téves gondolat a magyarországi nyugdíjrendszerről. A valóság az, hogy sosem a mi későbbi nyugdíjunkba megy az az összeg, hanem a jelenlegi nyugdíjasok járadékait folyósítják belőle. Az átlagéletkor emelkedésével és a születésszám csökkenésével a munkaképes lakosságnak a jövőben egyre több nyugdíjaskorú állampolgárt kell majd eltartania. A KSH egyik korábbi statisztikájából kiderül, hogy a férfiak születéskor várható átlagos élettartama vármegyénkben 2001-ben 67,95 év, 2012-ben 70,27 év, míg 2019-ben 71,55 év volt. A nőknél a 2001-es 76,25-ös értékről 2019-re 78,92-re emelkedett ez a szám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában