Kemma.hu podcast

2023.08.20. 20:30

A Mésztelep és a tatabányai cementgyár öt ikonikus kéményének története (PODCAST)

Képes történelem című beszélgetés-sorozatunkban Sugár Gabi újságíró és Dallos István fotóművész, helytörténész korabeli fotók kapcsán idézi fel Tatabánya történetét. A bányászathoz kapcsolódó egyéb iparágak, a brikettgyár, a kőbánya és a cementgyár is középpontba a beszélgetés során.

Kemma.hu

Történetekről, korabeli technológiákról beszélt a Képes történelem tizedik, jubileumi műsorában Dallos István. 

Az első képen a Brikettgyár látható, a másodikon az alsógallai vasútállomás felől ábrázolják a gyárat. A harmadik fotón a kőbánya és az ott folyó termelés egy pillanata van.
A negyedik kép kapcsán a mészégető látható, s annak égbe meredő kéményei. Az ötödiken a mészkő berakodásának lehetünk tanúi, ahogy a kemencékbe pakolták az 1900-as évek elején. A hatodik fotón a cementgyár szerepel. A kép1916-ban készült, akkor még csak három kéménye volt. Az utolsó kép Dallos István egy ikonikus fotója, amelyet 1994. június 5-én készített. Ekkor robbantották fel a cementgyár öt kéményét. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában