A hónap mérnöke

2023.08.29. 17:25

A kitüntetett mérnök is letette névjegyét megyénkben: Nagy Gábor A Vértes Agoráján is dolgozott

Nagy Gábor részt vett Tatabányán a Vértes Agorájának létrehozásában. Akárcsak a júniusi, a júliusi Hónap Mérnöke elismeréssel kitüntetett szakember is részt vett Komárom-Esztergom vármegyei projektben. A Magyar Építők szakportál által havonta adományozott kitüntetés legfrissebb gazdájáról, Nagy Gáborról portrét is közölt a honlap.

Várvizi Tamás

Nagy Gábor többek között Tatabánya kiemelkedő jelentőségű fejlesztésében vett részt

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: Erdei Mihály

Ahogy a magyarepitok.hu írásából kiderül, a szakember 14 évesen kapott kedvet az építőiparhoz, a család Balaton-felvidéki kis présházának építkezésén, ahol ő is segített. Így 1986-ban, az akkor Veszprémben induló építőipari szakközépiskolába jelentkezett. 

Tanulmányait 1990-ben a győri Széchenyi István Főiskolán (ma már egyetem) folytatta, ahol 1994-ben magasépítő mérnöki szakon végzett. Egy év kötelező sorkatonai szolgálat után egy veszprémi mélyépítéssel, közmű- és útépítéssel foglalkozó cégnél kezdte a pályáját, ahol végigjárta a ranglétrát: művezetői beosztásból a műszaki igazgatói pozícióig jutott. 

– Egy idő után már nem találtam elegendő kihívást a feladataimban, ezért a váltás mellett döntöttem. Egy viszonylag nehéz gazdasági helyzetben, 2009-ben kerültem a VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft.-hez. Tudtam, hogy a cég generálkivitelezéssel, teljes körű projekt lebonyolítással foglalkozik és ez nagyon vonzott. Azóta is, immár 14 éve itt dolgozom, mint projektvezető. Két munkahellyel a hátam mögött nem mondhatom, hogy ugráló típus vagyok – fogalmazott a szakportálnak.

Az új cégnél 2010-ben mindjárt egy nagy uniós projektet bíztak rá: a Veszprémvölgy Kolostorok és Kertek rekonstrukcióját kollégájával közösen valósították meg. Veszprém egyik legcsodálatosabb helye a vár alatt kanyargó Séd-patak völgye, melyet 2016-ban az ország legszebb sétaútjává választottak. 

Ezután több dunántúli nagyváros, köztük Tatabánya kiemelkedő jelentőségű fejlesztésében vett részt. Mint mondta, az elmúlt néhány évben veszprémi kivitelezőként nagyon kedvező helyzetben voltak, mert sok nagyon szép projektre volt lehetőségük a városban, azt megelőzően viszont járták az országot, de a Dunántúlt mindenképp.

Tatabányán konzorciumi együttműködésben cégünk valósíthatta meg vezetésemmel a Vértes Agorája közösségi teret, valamint később Dunaújváros belvárosának rehabilitációját.

 – mondta Nagy Gábor.

Balatonfüreden két önálló projekten dolgozott, egyik a Rendszertudományi Innovációs Központ, a másik a Szociális Komplexum megvalósítása. A tihanyi Kogart Galéria épülete, mely szintén a VEMÉV-SZER kivitelezésében, Nagy Gábor projektvezetésével készült el, 2015-ben Építőipari Nívódíjat nyert. A szakember részt vett a Veszprémi Sportuszoda létrehozásában is, melynek kapcsán kiemelte: fontosnak tartja a mozgást minden életkorban és örömmel vesz részt ennek lehetőségeinek megteremtésében a városban.

Nehéz a választás
A szakportál azt a kérdést is feltette Nagy Gábornak, hogy ha választani kellene az extravagáns modern épületek között vagy a műemlékvédelemmel átitatott projektek között, melyikre tenné le a voksát?
– Nagyon nehéz lenne választani. Mindegyik gyönyörű tud lenni és értéket képvisel a maga módján. Egy új építéssel minden esetben maradandó értéket teremtünk, míg a műemlék épületeknél a már meglévő, védett érték megőrzése a mi feladatunk. Annak ellenére, hogy nincs ilyen irányú végzettségem, sok tapasztalatot szerezhettem az építészeti örökségvédelem területén, hiszen több műemlék érintettségű feladatban is részt vettem. Nagy megtiszteltetés volt számomra a Veszprémi Érseki Palota megújítása pár évvel ezelőtt, valamint a Székesfehérvári Ferences Rendház, illetve a Székesfehérvári Püspöki Palota külső, és részleges belső rekonstrukciója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában