Hagyomány

2023.07.07. 12:00

Szekeresgazdákból pengék lesznek - komáromi mesterségekről tanulnak a táborozók

Egykori komáromi mesterségeket ismerhetnek meg a Klapka György Múzeum helytörténeti és kézművestáborában résztvevő kisdiákok.

Körtvélyfáy Dina

A szekeresgazdák zászlaját is megnézhették a gyerekek a Klapka György Múzeum helytörténeti és kézművestáborában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, immár második alkalommal szervezik meg ezt a tábort a Kecskés László Emlékházban és kertjében. A gyerekek azokról a komáromi mesterségekről hallhatnak, amelyekről Kecskés László helytörténész, múzeumalapító írt könyvében.

Pokornyi Gábor történész minden reggel rövid előadást tartott a résztvevőknek az adott napi komáromi mesterségről. A múzeumpedagógiai foglalkozásokat Langschadl-Antal Zsuzsanna tartotta, aki szórakoztató játékokkal is készült számukra. 

Az első napon Schmelcz Márk hagyományőrző huszár, a Kemence Egyesülettől érkezett az emlékházba, aki a huszárok életét elevenítette fel. A fiatalok a csizmadia mesterségről is tanulhattak, hiszen a komáromi csizmadiák huszároknak is készítettek annak idején lábbeliket. A második nap Észak-Komárom felé vették az irányt, ahol a Duna Menti Múzeumban a pingáló asztalosok munkáját ismerték meg Sipos Anna néprajzkutató jóvoltából. 

A gyerekeket a régi dokumentumok is érdekelték
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Szerdán Kelemen István, az észak-komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület tagja a szekeresgazdák múltjáról, híres viseletükről beszélt. Kelemen István egyébként maga is szekeresgazda leszármazott, felmenői több generáción keresztül folytatták ezt a tevékenységet. A csütörtök az aranymosás jegyében zajlott, a délután folyamán pedig a gyerekek a Brigeto Öröksége Látogatóközpontot fedezhették fel, a római kori állandó kiállításon ugyanis szintén találhatóak arany ékszerek, illetve Kelemen István szekeresgazda dédapjának ruhája is helyet kapott a múzeumban.

Kelemen István a szekeresgazdák gombjait is megmutatta
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Az utolsó nap a halászoké lesz, ezért a tengerészeti múzeumba mennek a csoporttal. Délután, a tábor zárásaként a héten a foglalkozásokon született képeket nézhetik meg a szülők, illetve kis kiállítás nyílik a gyerekek által készített munkákból. A táborban egyébként kilencen vettek részt, a helyi iskolák igazgatói ajánlották be a gyerekeket, ahogy tavaly is. A programon ötödiktől hetedik évfolyamig vettek részt a gyerekek. 

Eközben már javában zajlik az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának, Régészettudományi Intézetének közös ásatási projektje. A helyszín ebben az évben is a brigetiói legiótábor fürdője. Az ásatási nyílt nap augusztus 16-án, szerdán 14 órakor lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában