Állatvédelem

2023.07.20. 19:00

Jogászokkal, állatorvosokkal fogtak össze a tatabányai polgárőrök

Immár állatorvosok és jogászok is segítik az egyenruhások állatvédelmi tevékenységét.

Kemma.hu

Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét – közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága. A közlemény szerint az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) frissen alakult Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány támogatásával állatvédelmi szakemberekből álló szakértői testületet állít fel. Ennek értelmében az országos lefedettségű, mintegy 66 ezer tagot számláló polgárőrség is részt vesz a megelőzésben, és segít felderíteni azokat az eseteket, ahol nem érvényesül a felelős állattartás, illetve fennáll az állatkínzás gyanúja – írták. 

Mint hozzátették, az alapítvány vállalta, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a polgárőr-egyesületek állatvédelmi tevékenységét, oktatási anyagokat készít és oktatási programlehetőséget biztosít a polgárőrszervezetek számára. Ezért – folytatták – az OPSZ elnöksége Túrós András elnök vezetésével június 16-án ünnepélyes keretek között létrehozta a Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatot, majd az együttműködés újabb lépéseként Dunakeszin megalapították az Állatvédelmi Szakértői Testületet. 

A közlemény egyik elsődleges célnak nevezte egy olyan szakmai oktatási anyag elkészítését, amelynek a felhasználásával elkezdődhet a kijelölt vármegyei polgárőr-kapcsolattartók oktatása, majd a kapcsolattartók segítségével a helyi polgárőrök „érzékenyítése és edukálása”. A közlemény szerint Ovádi Péter kifejtette: a több mint 260 ezer állampolgár által kitöltött kérdőívre adott válaszokból is egyértelmű volt, hogy a lakosság részéről is nagy igény mutatkozik az állatkínzókkal szembeni következetes fellépésre. 

Molnár Zoltán, az OPSZ újonnan alakult állatvédelmi tagozatának elnöke arról szólt, hogy a polgárőrök a saját működési területeiken teljesített közterületi szolgálataik során és azon kívül mindig is érzékenyek voltak az állatokkal kapcsolatos bánásmódra. Mint utalt rá, a jelenleg kialakítás alatt álló országos struktúra alapját a Tatabányai Polgárőr Egyesület és más polgárőr-egyesületek jógyakorlatai adják. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában