Álláskeresés

2023.07.12. 10:45

Így alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Tatabányán

Több mint 67 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma 2012 és 2022 között Tatabányán – írja a TatabanyaAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisára támaszkodó elemzésében.

Kemma.hu

A cikk kifejti, hogy a vizsgált időszakban tapasztalható csökkenő tendencia csupán 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának évében tört meg. Ekkor közel 42 százalékkal emelkedett a Tatabányai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke több esztendőben is meghaladta a 20 százalékot.

A TatabanyaAllas.hu elemzése az álláskeresők számbeli változása mellett kitér a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükre is, aminek adatait az alábbi táblázat foglalja össze:

Így alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Tatabányán
Forrás: tatabanyaallas.hu

Az NFSZ havonta frissülő regisztere alapján készült táblázatból látszik, hogy a nemek tekintetében a vizsgált időszak során valamennyi esztendőben a nők voltak többségben a tatabányai regisztrált álláskeresők között. Az eltérések ugyanakkor jellemzően minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak. Ennél jóval nagyobb különbségek tapasztalhatóak az életkor szerinti összehasonlításban, ami alapján az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozott. Számuk ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében korántsem történt akkora számbeli változás az álláskeresői adatbázisban.

Hasonlóan élesek az eltérések az iskolázottsági adatok tekintetében, amiből kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők legnagyobb hányadát a csupán általános iskolát végzettek tették ki Tatabányán. Évenkénti arányuk 32-44 százalék között mozgott a regiszterben. Őket követően a magasabb iskolai végzettségek mentén ezek az arányok fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolai, egyetemi képesítéssel rendelkezőkig, akik már csak 5-8 százalékos arányban voltak jelen az álláskeresői nyilvántartásban 2012 és 2022 között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában