Év kenyere

2023.07.23. 18:14

Idén is indul a verseny a Tatabánya kenyere címért

Augusztus 20-án kiderül, hogy melyik remekmű nyeri el a Tatabánya kenyere címet. Nevezni már lehet a hagyományos és a különleges pékcsemegében is erős versenyzőknek.

Kemma.hu

A Vértes Agorája tette közzé, hogy az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódva idén is kenyérsütő versenyt hirdetnek a Tatabánya kenyere cím elnyeréséért. A felhívás otthon sütőkhöz és amatőr pékekhez szól, nevezni pedig két kategóriában lehet, egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban.

A verseny időpontja nem meglepő módon augusztus 20., helyszíne pedig a Megyeháza tér lesz. A kenyereket 10 és 15 óra között lehet leadni zsűrizésre a verseny helyszínén, az eredményhirdetést és a díjátadót pedig ugyanitt tartják 17 órakor.

Nevezni legkésőbb augusztus 18-ig lehet. Ezt megteheti bárki személyesen A Vértes Agorája információs pultjánál, vagy a jelentkezési lap elküldésével a [email protected] e-mail címre.

Amit tudni lehet: a kenyereket mindenki saját maga készíti el, otthoni körülmények között. A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kiló tömegegységben készülhet, a nevezőktől minden kategóriában két darab kenyeret várnak. A verseny helyszínén két, azonos sütésből származó, készre kisütött kenyeret kell leadni. Az egyiket a zsűrizéshez vágják fel, a másikat kiállítják és az eredményhirdetés után kóstolásra közreadják.

A legtöbb pontot kapott versenyző kenyere elnyeri a „Tatabánya kenyere” címet, emellett a zsűri kategóriánként további egy nyertest hirdet és különdíjakat is kioszthat. A versenyzők saját pontszámaikat az eredményhirdetést követően ismerhetik meg, ekkor lesz lehetőség a zsűri véleményének, értékelésének meghallgatására is. A zsűri tagjai lesznek: Takács János (Bäckerei Leitermann Pékség), Tóth Krisztina (Pöttöm Pékség), Tenke Gergő (Pusztán Pék). A győzteseket (vagy győztes csapatokat) díszoklevéllel és értékes díjakkal jutalmazzák.

A két kategória közül az első a Szent István-napi (hagyományos) kenyér. Itt az elvárás az, hogy a tészta döntő részben gabonaőrleményekből készüljön, hagyományos, kovászos technológiával, élesztő nélkül, legalább kétféle liszt felhasználásával. A másik kategória az úgynevezett „Innovatív” kenyér. Itt a cél az, hogy valami újdonság jelenjen meg, de a kenyér itt is kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből kell, hogy készüljön, célkeverékek, adalékanyagok felhasználása nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában