Megtakarítások

2023.07.21. 17:30

Fontos a tudatosság, a bankoknak tájékoztatni kell az ügyfeleket

A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében kötelező tájékoztatást küldenek a bankok ügyfeleiknek, a kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Kemma.hu

A közleményben kiemelték, hogy a lakossági folyószámlákon található mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből. Hozzátették: a családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.

Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik - írták. Arra is kitértek, hogy a kötelező tájékoztatás része azon négy elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése.

Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra (állampapírok kivételével) történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapírvásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása az intézményi befektetőket célozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában