Porrá zúzott üvegből

2023.07.17. 13:57

Együtt zománcozott Novák Katalin köztársasági elnökkel a dorogi festőművész

Végh Éva festőművész a németországi Wendlingen am Nekkarban csoportos kiállítása előtt tűzzománc szimpóziumon vett részt Salgótarjánban, ahol a festőművész együtt alkothatott a köztársasági elnökkel.

Fenyvesi Károly

Novák Katalin köztársasági elnök élt a Végh Éva (balra) által felkínált lehetőséggel

A hagyományokat folytatva, Végh Éva festőművész idei nyara is nagyon mozgalmasan telik. Ráhangolódásként tűzzománc szimpóziumon vett részt Salgótarjánban, aztán a németországi Wendlingen am Nekkarban csoportos kiállításon szerepelt.

A Tűzzománc Művészek Körének művészeti vezetőjeként kapott felkérést egy bemutató tartására a salgótarjáni Wamsler SE Tűzhelygyárban. Az eseményt megelőző napon érkezett a városba, ekkor tudta meg, hogy másnap megtekinti a zománcüzemet Novák Katalin.

A köztársasági elnök őszinte érdeklődéssel nézte, hallgatta, hogyan lehet integrálni az ipari tevékenységet az alkotó művészi munkával. Egy bemutató darab elkészítésének megtekintését követően, az elnökasszony élt a felkínált lehetőséggel, a gyakorlatban is megismerkedett a zománcozással.

A festőművész a napokban érkezett haza Hajósról, ahol az immár 47. nemzetközi alkotótábor tárlat megnyitójával zárult. Kérdésünkre Éva elmondta, hogy sokan nem szeretnek közösségben dolgozni, szívesen vonulnak el, magányosan alkotnak. Mások szeretik a nyüzsgést, az együtt dolgozást. Rá mindkettő jellemző. Az alkotótáborokban mindig feltöltődik, szeret közösségben lenni, művésztársakkal beszélgetni, gondolatokat, szakmai tapasztalatokat cserélni. Ugyanakkor szüksége van a magányra, az elmélyülésre is. Egy-egy téma felépítése, átgondolása a csendben történik.

Az alkotói őszi programja is alakul. Szeptember elején a Felhajtóerő a Szénrakodó megmentéséért gondolatkörű, elnevezésű nemzetközi szimpózium helyszíne, a közeli ipari műemlék környéke lesz. A találkozóra vélhetően érkeznek résztvevők Franciaországból, Ausztriából, Németországból és Romániából is. Évának készülőben van egy szeptemberi lengyelországi egyéni kiállítása, aztán jön az őszi tűzzománc szimpózium. Alkotói idejét a festés és a zománcozás között osztja meg.

Végh Éva azt is elárulta, hogy számára nagyon fontosak az emberi kapcsolatok. A család és a barátság ad igazán értelmet a mindennapi létnek (is) a nehéz napokban, lendít túl a monotónián, segít túlélni a válságokat. Munkáiban törekszik a változásokra technikai és szellemi téren is, úgy érzi, hogy a folyamatos változás létünk mozgatója.

Az ellentmondásokra és a kontrasztokra építi mondanivalóit, ezek tükrözik szétszabdalt, tökéletlen világunkat. Vannak olyan képei, amelyek oldottak, nincsenek éles határok a részek között, csak lágy átmenetekkel kapcsolódnak egymáshoz, illetve sok munkája nagyon konkrét, realista alkotás.

Nem áll tőle távol a múltba nézés, a merengés, de a múlton keresztül a jelenhez kíván szólni. Szeretné az emberek lelkét legalább megérinteni ebben az egyre jobban elidegenedő világban. Nem azt festi, amit lát, hanem ami mögötte van, illetve ami a véleménye bizonyos dolgokról. Szereti a szimbólumokat, ha felruházhatja a tárgyakat, környezetüket a megszokottól eltérő tartalommal is. Számára egy fa nem csak egy fa.

Porrá tört színes üveggel kezdődött a nagy történet

A tűzzománc technikáról, művelője immár elismert művészéről, Végh Évától többek közt megtudtuk, hogy alapjait tekintve nagyon régi dologról van szó. Porrá tört színes üveg anyagot egy hordozó alapra, legtöbbször fémre olvasztanak egy 830-850 Celsius fokú kemencében. Gyönyörű díszítő felületet képezve, összeforr a fém és a felületén lévő színes zománc.
A zománc alkalmazásának módja szerint két fő csoportja van az ötvös és a festő zománcozás. A zománcot nem csak díszítésre, hanem önálló kifejező eszközként is használják, így ezek a munkák a képzőművészeti alkotásokkal egyenértékűek. A zománc története az ötvös művészet történetével szorosan összefügg, de a kezdetét nehéz meghatározni.
Azt tényként kezelik a szakemberek, hogy az ókori kelet népei már az időszámításunk előtti 4400-as évektől ismerték a megolvasztott üveganyagot. Ősi mesterségek kapcsolódnak hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában