Közönségszavazás

2023.07.19. 17:30

Csodás kömlődi virágritkaságok, kerti tavak és sziklakertek várják a voksokat

Lezárult a kömlődi kert- és termésverseny legszebb díszkert, legszebb konyhakert és legszebb virág kategóriákban a nevezés, melyekre végül 6 nevezőtől összesen 13 nevezés érkezett. A zsűri kertmustrát tartott, innentől pedig az olvasók szavazatain múlik, ki lesz a nyertes.

Wágner Zsanett

Augusztusban derül ki, hogy melyik porta a legvirágosabb Kömlődön, a felhozatal ezúttal is parádés

Forrás: beküldött

Június 20-ig pályázhattak a kömlődiek, kié a legszebb kert vagy virág. Az eredményhirdetésre a falunapig várni kell, a kettő között pedig fordulatokkal teli napok várnak a versenyzőkre. Az egyik állomás, hogy a zsűri végigjárja a portákat. Ezt követően a fotókkal illusztrált írásos anyagok felkerülnek a település közösségi oldalára, a Kömlődi Mindenes címűre, és ezután jön a közönségszavazás. Összegyűjtöttük a névsort, kik vagy mik várják a voksokat. 

Bagi Zsoltné portáján az Annabel hortenziái tündökölnek, de rododendronok, kasvirágok, hunyorok és saját maga által formára nyírt örökzöldek is helyet kaptak. Gyűjti az árnyliliomokat. Konyhakertje hagyományos veteményes, rendezett sorokkal, külön területtel a gyümölcsfáknak. Érdekességként mutatja a bordó évelő spenótfáit, azaz kerti labodát, melyeket magról vetett. 

Kovács Béla csepegtetőrendszereket használ, tápozza is zöldségeit. Takaros az udvar, a ház előtti előkerttel, kis kerti tavacskával, apró sziklakerttel, kis virágos ágyásokkal. Muskátlik az ablakban és virágok a lépcsőkön. A konyhából nélkülözhetetlen rozmaringgal, tárkonnyal, snidlinggel, bazsalikommal, és petrezselyemmel teli a fűszerágyás, mellette hatalmas levendula ontja illatát. 

Molnárné Bogáth Edit színpompás díszkertje főleg évelőkből áll, egynyári növényekkel beültetett cserepekkel, ládákkal kiegészülve. Edit büszke a rozmaringbokraira és levendulasövényére. Szeretettel mesél a rozmaringról is, amit a bejáratnál helyezett el, így a főzéshez szívesen használ belőle. Jukkája is gigantikus, tapasztalata alapján mindig tavasszal frissíti, hogy aztán több virágszárat hozzon. 

Bogáth István polgármester is a zsűri tagja
Bogáth István polgármester is a zsűri tagja
Fotó: F. P. / Forrás: 24 Óra

Nagyné Jusztin Mónika portáján hatalmas a díszfűbokor, a rózsa és a Monarda (Méhbalzsam), vagy a Crocosmia Lucifer (Sáfrányfű). Mónika hobbikertészként kezdte, mára őstermelőként, saját maga termeszti, szaporítja növényeit. Büszke liziantuszaira, amiket már profi módon termeszt. Szakszerűen kiépített veteményesében akad itt lila chili és mongol kövirózsa is bőven. 

Réti Orsolya és Péter Richárd egy éve vették kömlődi házukat, azóta csinosítgatják. Különleges viráguk az Érdes kutyacsalán. Konyhakertjük „bejárata” is színes: jópofa jelzőtábla mutatja, merre találjuk a Rejtőzködő Répát, vagy épp a Rafinált Retket. Igen sok védőnövényt használnak: így került például levendula is a paprikák közé, zeller a paradicsomokhoz, körömvirág és büdöske mindenfelé.

Ténai Kálmánnál a magasra nőtt fehér margarétabokrok, sárga kokárdavirágok, tátikák, rózsák, levendulák és kardvirágok, valamint harminc kaspó és láda muskátli és csodás fuksziagyűjtemény színesíti a kertet. A konyhakertben van paprika, paradicsom, bab, hagyma, burgonya, de tökfélék és fűszernövények is: kapor, oregánó és rozmaring. Csaknem húsz gyümölcsfa van Ténai Kálmán kertjében, ezenkívül egres, ribizli, málna is található. 

Kié a legszebb kert és kié a legfinomabb termés Kömlődön?

A kömlődi kertszépítő verseny ötlete az évek óta közkedvelt palántajegy-akció következményeként merült fel. Köztudott, hogy a kertápolás, a növények gondozása nemcsak a fizikai, hanem a szellemi állapotra is pozitív hatással van és nem utolsósorban egy szépen gondozott porta és annak környezete vonzóbbá teszi a települést is. Az idén először, de az önkormányzat bízik benne, hogy nem utoljára, két kertészettel karöltve szerveződött a megmérettetés.
A zsűri szakmai szemlét tartott, tagjai az önkormányzat részéről Bogáth István polgármester és Bartusné Fitos Krisztina. A két kertészetet pedig Sasvári László Tamás, Sasvári Mária, valamint Téczeli Ferenc képviselte. Az eredményhirdetés nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, a falunapon várható, addig gyűjtik a lájkokat.
Az első kategóriában keresik Kömlőd legszebb konyhakertjét, díszkertjét és virágát. A másik kategóriában pedig a legnagyobb, a legfinomabb, illetve a legtöbb termés gazdáját keresik, egészen augusztus 15-ig. Ennek eredménye a szüreti mulatságon várható. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában