Szőlők

2023.07.18. 07:00

Bizonytalan az idei bor mennyisége és minősége - nem optimista a Hilltop főborásza

Az időjárás idén nem volt kegyes a szőlőhöz, mert az április ugyan meghozta a csapadékot, de a hőmérséklet napközben hűvös maradt, a napsütés pedig kifejezetten hiányzott a növénynek. A Neszmélyi borvidék szőlőültetvényeiben most a peronoszpóra okozza a legnagyobb gondot.

Petrik József

Sok összetevős egy évjárat sikere

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az ültetvényeken, a dűlőkben az éjszak még májusban is hidegek voltak, ezért a rügyfakadás késett, és a hajtások sem fejlődtek megfelelően. A Hilltop Pincészet nemzetközi hírű főborászával, Kamocsay Ákossal a jelen problémáinak megértéséért még egy kicsit visszább is léptünk az időben.

– A múlt a télen nem volt csapadék, miközben a tavalyi év aszályos volt. Aztán a szőlőfakadások előtt kaptunk esőt. Ennek is köszönhetően szépen fejlődtek a tőkék, a virágzás idejére pedig szinte ideális lett az időjárás. Ezt követően viszont egy héten át ismét esett, és dunsztos meleg volt. Meg is jelent – gyakorlatilag az egész borvidéken – a peronoszpórafertőzés – emlékezett vissza az elismert és kiváló szakember.

A pince mélyén

A Hilltop Neszmély termőterületei közé tartozik az elegáns borairól ismert Meleges-dűlő. Ezen túl a komplex borokat adó Keresztrét-dűlő. A fűszeres nedűk „szülőföldje” az Urbankó-dűlő. A Faragó-dűlő a telt, gazdag savakat adó borok bölcsője, míg a legintenzívebb ízek otthona a Páskom-dűlő. Mindezek dacára, Kamocsay Ákos azt hangsúlyozta ki, hogy egy borász már csak akkor lehet biztos a dolgában, ha a termés a pincék mélyén pihen.

A Neszmélyi borvidéken a gazdák minden dűlőben permeteznek, hogy megvédjék a termést. A borászoknak most ez az elsődleges, a legfőbb feladata. Sőt, a peronoszpórán túl meg kell óvni az ültetvényeket, a fürtöket a lisztharmat és a botrítisz betegségtől is, amelyek a bogyók rothadását idézik elő. Azaz van munka és gond is bőven.

– Az már most érzékelhető, hogy ebben az esztendőben nem lesz korai szünet. És a termésnek nem csak a mennyisége, de a minősége is bizonytalan. A szőlészek és borászok mindig ki vannak téve az évjáratok minőségének. Tehát az eredményességünk nem fajtafüggő – jegyezte meg Kamocsay Ákos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában