A keményítőgyár története

2023.07.25. 21:00

Bemutatták az Ászári Füzetek negyedik könyvét

Az Építész Szakkollégium összművészeti táborát a településen tartotta ebben az évben.

Szalai Nikolett

Újabb történeteket hallhattak a keményítőgyárról

Forrás: Facebook/Ászár Község Önkormányzata

A keményítőgyár története címmel megjelent az Ászári Füzetek negyedik könyvecskéje. Mazalin Zsuzsanna évekig gyűjtötte az anyagot, majd kronológiai sorrendben 1890-től, a kezdetektől, 1992-ig, a bezárásig megírta az Ászári Keményítőgyár történetét. A füzet szerkesztése, mint az előző háromé is, Zséfár Csilla munkája. 2023. július 18-án a Közösségi házban népes közönség előtt Mazalin Zsuzsanna egy tanórányi időkeretbe összetömörítve, prezentációs kivetítéssel bemutatta a könyv tartalmát.

Az egykori keményítőgyáriak mellett a közönségben az ország minden részéről érdeklődő egyetemisták is szép számmal hallgatták a múltidéző, érdekes és értékes előadást. A könyvbemutató időpontja a sokszori meghiúsult dátum után azért esett keddre, mert a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karához tartozó Bercsényi Építész Szakkollégium Ászáron tartotta egyhetes nyári építészeti alkotótáborát, amelynek egyik feldolgozandó témája az Ászári Keményítőgyár volt.

A település határában 1890-ben a Kisbér-Füzitői Egyesült Gyár Rt. keményítő termékeket előállító gyárat létesített, burgonyakeményítő- és szörpgyárat. Ebben az időben ez a gyár az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb ilyen jellegű üzeme volt, amely száznyolcvan-kétszáz embernek biztosított állandó munkát. A több mint száz éven keresztül eredményesen működő keményítőgyárat 1992 szeptember 30-án a privatizáció kapcsán végleg bezárták. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű élelmiszer-ipari üzemének gépeit, berendezéseit kiárusították.

Múlt héten az ászári Jászai Mari Általános Iskolába költözött a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karához tartozó szakkollégium, a Bercsényi Építész Szakkollégium, hogy itt tartsa évente megrendezendő összművészeti alkotótáborát, amely idén a Repeta nevet kapta. A workshopokon terveztek, fotóztak, linót metszettek, Jancsó Miklós és Máthé Dóra a magyar malterről és az építészeti értékekről, Németh Ilona a cukorgyárok leépüléséről és ennek művészeti feldolgozásáról, Mátrai Péter pedig az idei magyar Velencei Biennálé pavilonjában megvalósult csodálatos hangszerről mesélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában