Érdekesen Bekötött Emberek Klubja (ÉBEK)

2023.07.02. 17:09

Autizmussal élő kamaszoknak szervezett tábort a Kék Madár

A nyári szünet nem kis terhet ró a szülőkre. A különlegességgel élő gyerekek, fiatalok számára az átlagosnál is nehezebb megfelelő időtöltést, tábort találni. A Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklubja azonban nem ismeri a lehetetlen: egy hetes napközis tábort szervezett a kamaszokból álló klubjának, az ÉBEK tagjainak.

Kemma.hu

Mindenkinek megvolt a saját feladata a kamasz táborban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tóhoz közeledve már lehetett hallani a fiatalokat. Egy hatalmas fűzfa árnyékában volt a bázisuk. A tóparton ült az egyik fiú, kezében egy faág volt. Figyelte a vizet. Remek horgász, aznap nyolc vörösszárnyú keszeget fogott ki. A hal nevét már egy másik fiú mondta, aki kiválóan ismeri a csúszó, mászó, repkedő és úszó állatokat. 

A bázis közepén két asztal és padok, az egyik oldalán sátrak, a másik felén ropogott a tűz, készült a paprikás krumpli. Néhányan beugrottak a vízbe, s a nagy melegben hűsítették magukat, mások a kondér körül serénykedtek. Széles mosoly volt az arcokon, miközben már a tálalást készítették elő. 

Arról, hogy mégsem átlagos táborban vagyunk, csak néhány laminált kép árulkodott. Az asztalon az ételkészítéshez szükséges lépéseknél nevek szerepeltek. Virsli, kolbász szeletelés, krumplihámozás, de volt tűzfelelős és persze séf is. A fűzfán pedig a napirend volt látható. Ebéd, csendes pihenő, uzsonna, takarítás, elégedettségi kérdőív kitöltés, s búcsúzás várt még aznap a fiatalokra. A különböző tevékenységeknek a helye is ki volt jelölve. Az egyik asztalon pedig egy doboz volt. A táborozók naponta osztályzatokkal minősítették a történteket, s ide lehetett beletenni a véleményeket is. 

Miután lerakta a fakanalat a kondért kevergető fiatalember, felkapta a fényképezőgépét. Ő a csoport fotósa. Egy kék lufi az előző napi partiról árulkodott: születésnapja volt egyiküknek, azt ünnepelték. 

Gyönyörű környezetben zárták a tábort a fiatalok
Gyönyörű környezetben zárták a tábort a fiatalok
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Elkészült az étel, s átmenetileg mindenki felfüggesztette a tevékenységét. Jóízűen ettek a fiatalok, majd egy támogató által felajánlott doboznyi süteményt osztottak szét. 

Jó hangulat volt a parton. A Kék Madár Szülőklub szakmai vezetője, Kelemen–Kálazy Éva, Vica állandó segítőjével, Bárdos Orsolyával dolgozta ki a tábor tematikáját. A figyelem középpontjában természetesen az autizmusbarát megközelítés szerepelt, ezért voltak láthatóak a kis képkártyák és persze szabályokat is bevezettek. Például, aki csúnya szót ejtett ki a száján, annak tíz guggolást kellett csinálnia. Mindenki komolyan vette, ám az ötödik napon már alig volt olyan, akinek el kellett végeznie a gyakorlatsort. A csúnya szavak kikoptak a beszélgetésekből. 

A héten változatos programok várták a 13 és 20 év közötti fiatalokat. Sok időt töltöttek a Vértesszőlősről megközelíthető farmon, jártak az autizmusbarát Tatai Kalandparkban, a győri állatkertben, s hallhattak előadást is a Zöld Sziget Kör képviselőjétől. A tábor tematikájának középpontjában ugyanis a környezettudatosság, a környezetvédelem állt.

Vica és Orsi állandó tagjai és vezetői a kamasz klub, azaz az Érdekesen Bekötött Emberek Klubja (ÉBEK) összejöveteleinek. A név különlegessége, hogy a csoport tagjai, a fiatalok találták ki. Ők így látják magukat. 

Segítenek a fiataloknak kilépni az életbe
Kék Madár Szülőklub hét éve működik Tatabányán. Az autizmussal élő gyerekek szüleit összefogó civil szervezet koordinátora Sugár Gabi, aki már évek óta dolgozik együtt Kelemen–Kálazy Évával. Több projektet is lebonyolítottak már a városban, amelyek mindegyike e különlegességgel élőkre és családjaikra fókuszált. 

– Másfél évvel ezelőtt egy szülőklubon merült fel, hogy szükséges lenne kamasz gyerekeink számára is létrehozni egy csoportot. Rendszeresen találkoztak hát a fiatalok, s fokozatosan segítette őket szakértőnk abban, hogy bátran merjenek önállóan is kilépni az életbe. A Puskin Művelődési Ház, a könyvtár összejövetelei után a közeli cukrászdába, moziba, majd a fővárosba is eljutottak. A mostani táborunk volt az első, de a tapasztalataink alapján már biztosan állíthatom, hogy nem az utolsó. Igazi csapattá, közösséggé formálódtak a fiatalok, akik képesek uralkodni magukon, érzéseiken, és egyre jobban nyílnak ki egymás előtt. Ez óriási hatással lehet a későbbiekben is, segítheti a boldogulásukat.

Tervezik, hogy létrehozzanak majd egy olyan bázist is, ahol később ezeknek a fiataloknak a munkába állását is segíthetik. Emellett felnőtteknek napközit is szeretnének majd a városban létrehozni, az önkormányzattal és a Vöröskereszttel már megkezdték a tárgyalásokat. 

– A téma rendkívül fontos, hiszen a legújabb kutatások már minden 55. gyermek érintettségéről szólnak. Ha felnőnek, akkor is szükségük lehet egy támogató közegre, ahol az autizmusukban nem esősorban a hátrányt látják, hanem észreveszik azt, amiben kimagaslóan jó teljesítményt tudnak nyújtani. Támogató közegben ugyanis szárnyalnak, kiteljesednek. Bár ezzel alapvetően mindenki így van, az autizmussal élőkre azonban különösen jellemző – mondta Sugár Gabi.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában