Gabonahelyzet

2023.07.09. 07:23

Aratási körkép: megdöbbentően alacsony áron veszik az árpát

Azok a gazdák, akik tárolni tudják az őszi árpát, még kivárnak az értékesítésével, mert enyhén szólva is pocsék áron lehet most ezt a gabonát eladni. Egyébként az árpa már viszonylag nagy területen „fejét vesztette”, pedig csak egy bő hete kezdődött a betakarítása.

Petrik József

A nagyüzemi termésátlagok meghaladják hektáronként a 6-7 tonnát is, miközben a magángazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók esetében gyengébb eredményeket prognosztizálnak az aratás végére, úgy 4-4,5 tonnát.

A későbbi vetésű őszi árpák betakarításának kezdése a hét végére már elképzelhető. A szemek nedvességtartalma a reggeli aratás-kezdéskor 10 százalék fölötti. Ez napközben lemehet 9 százalékra.

Az elmúlt hétvégén megyénkben 20–30 milliméter csapadék hullott, mégpedig nagy intenzitással, ezért, úgymond visszanedvesedett a gabona. Akik rendelkeznek saját tárolókapacitással, azok kivárnak azzal, hogy piacra dobják a terményt, inkább betárolja a termést.

Az eddig betakarított  árpa kilónkénti hektolitersúlya 54–63, míg a fehérje 9,5–14 százalék között mozog. A tonnánkénti 46-48 ezer forintos felvásárlási ára viszont úgy csökken, ahány százalékkal elmarad a hektolitersúly a szabványtól. Ami az őszi árpa esetében az alapkövetelményt 68, a határkövetelményt pedig 65-ben határozza meg. Nem véletlen, hogy „gyalázatosan alacsonyak” az árak. Ez a szerződött árakat is befolyásolja, ugyanis ez a hektolitersúly kitétel szerepelt bennük.

Az őszi búza aratása várhatóan a jövő héten megindul. A többi kalászos és bugás is „szép jövő” elé néz. A triticale várható hozamait hektáronként 5-6 tonnára saccolják a gazdák.

A rozs esetében 2-3 tonnára számítanak. Ennek a két kultúrnövénynek a betakarítása 2-3 hét múlva esedékes. Miközben már a zab aratására sem kell sokat várni, 2–3 héten belül ezeken a táblákon is megindulhatnak a kombájnok a 2-4 tonnás termésátlag reményében.

Hasonló sors várhat az őszi káposztarepcére is két hét múlva, az olajos növény hozamait 2-3 tonnára becsülik az agrárvállalkozók. 
A kapások – tengeri, szotyola, cukorrépa – ellenben köszönik, jól vannak. A kedvező csapadékos időjárásnak köszönhetően fejlettek, homogének. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában