Kutatás

2023.07.12. 11:15

250 éven átívelő történelem rekonstruálása: feltárulnak a tatai zsidó temető titkai

Feldolgozták a tatai zsidó temető történetét, összesen 1841 emberről gyűjtöttek adatokat.

Kemma.hu

A tatai zsidó temető online adatbázissal is bővülhet

Forrás: tata.hu

„A tatai zsidó temető és 18.-20. századi sírköveinek tudományos vizsgálata” elnevezésű projektről tartottak sajtótájékoztatót a Városháza dísztermében. A tata.hu beszámolója szerint a projekt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány pályázati támogatásával valósult meg.

Az eseményen Michl József polgármester mondott köszöntőt, kiemelve, hogy az elmúlt esztendőkben folyamatosan zajlott a tatai zsidó temető megújítása, ennek a folyamatnak a része volt a halottas ház, majd a kerítés és a sírkert megújítás. Mint mondta, most elértek oda, hogy azoknak az emlékével is méltóképpen foglalkozhassanak, akik ott vannak eltemetve.

A temető története

Tata máig épségben meglévő és működő izraelita temetője az egykor Tatán élt zsidó lakosság nagy számára és jelentőségére utal, ugyanis a városban élt a régi Komárom vármegye legnagyobb lélekszámú zsidó közössége. A temetőt a 18. század óta használják, így a helyi zsidóság mintegy 250 éves története rekonstruálható a síremlékekből. Tavaly ősszel a Piarista Rendházban rendeztek konferenciát arról, hogy készül a tatai zsidó temető sírköveinek adattára és katasztere. Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora, a projekt szakmai munkacsoportjának tagja akkor elmondta, hogy a tatai, hazánk egyik legöregebb zsidó temetője, a magyar zsidó temetők közül ma ott található a legtöbb, 18. században keletkezett, eredeti helyén álló síremlék, valamint az ország legrégebbi, eredeti helyén álló sírköve is.

A kutatás folyamata

A projekt során a temető összes sírkövét sorra vették. A témával kapcsolatban viszonylag kevés információ maradt fent, bár több helytörténeti munka is foglalkozott vele korábban, a mostani kutatás azonban egy egészen átfogó, részletes képet ad a helyszín történetéről, a síremlékekről, az ott eltemetettekről.

A Városházán Simonik Péter, a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék oktatója elmondta, hogy a projekt céljai között szerepelt a temető történetének feldolgozása, Goldberger Izidor 1922-ben kiadott kötetének fordítása, a sírfeliratok leírása, adatainak rögzítése, valamint az elhunytakra vonatkozó anyakönyvi bejegyzések kigyűjtése.

Online adatbázissal bővülhet a kutatás

A projekt tervezése 2021-ben kezdődött, még abban az évben felvették a kapcsolatot a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal, és egyeztettek az önkormányzattal is, a város pedig felvállalta a projekt koordinálását. A kutatás végeredményeként 88 féle adatot rögzítettek 1841 emberről, összességében ez 150 ezer adatot jelent. A cél az, hogy ez az adatbázis kereshető formában a jövőben felkerüljön majd több online felületre is. Simonik Péter hozzátette, az elmúlt 15 hónapban zajló kutatási munkát segítette az, hogy a temető sírkövei döntően jó állapotban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában