Parkolóvadászat helyett

2023.06.14. 06:57

Új parkolási rendszert alakíthatnak ki Tatán - mondjuk a részleteket

Új parkolási rendszert alakítanának ki Tatán. Ezzel szeretnék megoldani a parkolási problémát. Legkorábban 2025-ben vezethetik be.

G.D.V.

Talán egy új applikáció válthatja majd fel a mostani parkolóvadászatot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Aki járt már Tatán, esetleg ott lakik, nagyon jól tudja, hogy szabad parkolóhelyet csak nagy szerencsével lehet találni. Ennek igen egyszerű az oka: a város útjait és parkolóit nem ennyi autóra tervezték. Ráadásul a település különleges formája és természeti értékei miatt nincs is mindenhol lehetőség parkolók kialakítására, a meglévők bővítésére.

A város vezetése is jól ismeri ezt a problémát, amelyre folyamatosan keresik a megoldást. Az egyik lehetőség, hogy Tata egyes területein parkolási díjat vezetnek be. Jelenleg ugyanis városszerte bárki ingyen használhatja a parkolókat. A kiránduló buszoktól kezdve a Tatára dolgozni járók ugyanúgy díjmentesen parkolhatnak, mint a tataiak.

A belvárosi részen évek óta próbálják a szélvédőköz kihelyezhető műanyag iskolai órával 2 órára korlátozni a parkolási időt, azonban, ha végignézzük az autókat, manapság csak elvétve láthatunk ilyen órát. Marad tehát a parkolóvadászat. Legalábbis egyelőre.

Dr. Horváth József, Tata jegyzője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy több tucat Tatához hasonló méretű kisváros parkolási rendszerét áttanulmányozta, de mindegyik különböző megoldást választott. Tatának is egy egyedi, a város adottságaihoz és a tataiak igényeihez kialakított rendszerre van szükségük. Ennek az első lépése, hogy felmérjék a város parkolóinak telítettségét.

parkolók tata
Az új parkolási rendszer megoldhatná az évek óta fennálló parkolási problémát
Fotó: Hagymási Bence / Forrás:  24 Óra

A felmérés során forgalomtechnikai felmérés, statikus adatfelvétel, parkolási foglaltság mérés, valamint forgási sebesség mérés történik. A felmérést a térképen megjelölt területeken két egymást követő pénteken és szombaton az EPS-Globál Zrt. tizennyolc munkatársa végzi, akik egyedi azonosításra alkalmas, sorszámmal ellátott és hátoldalán Tata Város Önkormányzata bélyegzőlenyomatával ellátott névkitűzőt viselnek. A felmérés sem a közúti, sem a gyalogos forgalmat nem akadályozza – árulta el a jegyző, aki kiemelte, hogy a legmodernebb parkolási rendszert szeretnék bevezetni Tatán.

– A terv az, hogy ha valaki parkolni szeretne, egy applikáció segítségével meg tudja nézni, hogy az adott parkolóban van-e szabad hely, illetve a környéken hol talál parkolót, és azt akár le is tudja foglalni magának a rendszáma alapján – magyarázta Horváth József, aki szerint a tataiaknak várhatóan lesz ingyenes és kedvezményes parkolásra is lehetőségük.

– Még a kedvezményrendszert is ki kell dolgozni. De valószínűleg lesz a tataiaknak lehetősége arra, hogy a lakóhelyük közelében ingyenesen parkolhassanak. Ha pedig a város egy másik részén szeretnének ügyeket intézni, akkor azt egy idősávon belül ingyen, azon túl pedig kedvezményes áron vehetik majd igénybe – tette hozzá a jegyző, aki azt ígérte, hogy a parkolási rendszerről nem fog a lakosság megkérdezése nélkül dönteni a város. Az új rendszer kialakítása azonban hosszú folyamat, amelynek csupán az első lépését indították el a felméréssel.

– Természetesen a parkolási díj bevezetése nem valósulhat meg további parkolók építése nélkül. A város több P+R parkoló, illetve parkolóház építését is tervezi. A befolyt díjakból pedig a parkolók fejlesztését és karbantartását szeretnénk finanszírozni – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában