Festmények és fotók

2023.06.11. 19:09

Sz. Mákos Margit és unokája, Szegedi Ádám közös kiállítása nyílt meg Várgesztesen

Július 6–áig tekinthető meg az a kiállítás a várgesztesi Faluházban, amely Sz. Mákos Margit festőművész alkotásaiból és unokája, Szegedi Ádám fotóiból nyílt – adta hírül a vargesztes.hu.

Kemma.hu

Tarjáni Antal a kiállítás megnyitóján. Háttérben Barát István, aki kellemes zenés összeállítással szerepelt a rendezvényen

Forrás: vargesztes.hu

Fotó: Kluber David

– Csodás dolog, hogy a családon belüli folytonosság a művészet szeretetében és művelésében generációkon átívelő – köszöntötte az alkotókat Rising Károlyné polgármester a megnyitón.

– Sz. Mákos Margit formái, színei, kompozíciói csodálatosak, mert mindig tud valami újat mutatni technikában, színhasználatban, formában – méltatta az alkotásokat Pfiszterer Ilona, aki úgy vélte, hogy a Várgesztesen bemutatott képek két részre oszthatók: a realistákra és az absztraktakra.

Sz. Mákos Margit Várgesztesen bemutatott alkotásait a közelmúltban készült nagy mennyiségű képanyagból válogatta. Elsősorban arra törekedve, hogy mutassanak rá a belső érzelmi világára, melyet a színek és formák egysége, a fény és árnyék váltakozása tesz izgalmassá és gazdaggá. A kiválogatott festményeken keresztül esztétikai utazásra invitálja a látogatót a valósághű ábrázolástól a lírai absztraktig, egyes alkotások a két stílus határait súrolják.
Unokája, a 23 esztendős Ádám évek óta rengeteget fotózott telefonnal, az első komoly fényképezőgépét a szüleitől három esztendeje kapta. Az első sikerét 2021-ben élhette át, amikor a „Tata más szemmel” című fotópályázaton az egyik képét beválogatták a panoráma szekcióba. Nagyon szereti az izgalmas esti és éjszakai fényeket, az ellenfényes kompozíciókat. Egyik kedven témája a járműfotózás, azon belül is a vasúté.

A várgesztesi tárlattal egy álma valósult meg, hogy alkotásait festőművész nagymamájának műveivel együtt mutathatja be. Épp ezért a kiállított fotókat nagy gondossággal, több ezer kép közül válogatta ki, előtérbe helyezve az izgalmas fényeket-árnyékokat, tükröződéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában