RáHangoló Tábor

2023.06.30. 19:57

Prokofjevtől Muszorgszkijig – RáHangolódtak a komolyzenére a fiatalok a táborban +fotók, videó

A héten zajlott a RáHangoló tábor az Agorában. Pénteken látogattuk meg a csoportot, amikor a héten tanultakról számoltak be: énekeltek, tapsoltak, muzsikáltak a megannyi színes kézműves alkotás között.

Kemma.hu

A táborozók közül sokan évek óta visszajárnak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fotó: Flajsz Péter

A gyerekek körben ültek, s Ocskai Gabriella, a RáHangoló produkció háziasszonya, a tábor vezetője terelgette a zene világában a gyerekeket. Általános iskolások, akiknek egy része a zeneiskolában is tanul. Dalok, ritmusgyakorlatok mellett következett a „poharas” dal, a cupsong. Kiváló ritmusérzékkel forgatták a poharakat a fiatalok, miközben Ocskai Gabriella zongorán kísérte a produkciót. Ezután hárman is megcsillogtatták hangszeres tudásukat. Klarinéton, trombitán és zongorán is játszott egy–egy tehetség. 

A teremben sok színes alkotás is volt. Egy különleges kastély, amelyet Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve ihletett. Háttérben pedig egy hatalmas akváriumhoz hasonlított egy széles rajz, megannyi változatos méretű halrajzzal. 

Ocskai Gabriella kérdésünkre elmondta: az Agora nyitása óta szervezik meg a RáHangoló tábort a tanév végén. Tizenöt-húsz gyermeknek kínálnak egy héten át gazdag programokat: dalokat tanulnak, hangszereket készítenek, ismerkednek velük. Bevezetik a gyerekeket a klasszikus zene világába és próbálják felkelteni az érdeklődésüket, hogy hangszeren játszanak vagy koncertre járó közönséggé váljanak később. 

Nyári szünet után...

A RáHangoló nyáron szünetel. Az elmúlt időszakban Tóth Zsóka előadóművésszel indult el a Mesével hangoló, ami a legkisebbeknek szól. Egy-egy mesén, rövid zeneműveken keresztül ismerkedhetnek az óvodások és az iskolások a hangszerekkel.  Folytatódik az Agorában a RáHangoló Matiné, amelyre tavaly hatszázan váltottak jegyet, s néhány alkalommal lesz vasárnaponként családi koncert is az intézmény aulájában.

– Minden nap egy projekt köré épült – meséli Ocskai Gabriella. – Egy-egy jól befogadható zenemű volt a középpontban, így jutottunk el A Péter és a farkastól az Egy kiállítás képeihez.

Megismerkednek a zeneművel a gyerekek, megfigyelik a hangszercsoportokat, majd a témához kapcsolódik a vizuális foglalkozás. Más művészeti ágakba is betekintenek: a RáHangoló csapata tartott minikoncertet, jártak a múzeumban és a könyvtárban is a gyerekek. 

– Mindig vannak visszajárók – teszi hozzá a táborvezető. – Sokan tanulnak is valamilyen hangszeren. Van egy kisfiú, aki nyolcadikos lesz, és már szinte az első tábortól velünk van. Akkor még csak ismerkedett a hangszerekkel, ma már kiválóan játszik trombitán. Zenei pályára szeretne menni. Ha egy picikét is hozzá tudtunk járulni a választásához, a sikereihez, az már óriási dolog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában