Történelmi

2023.06.18. 09:18

Múltidéző, játékos délután helyszíne volt a nyergesújfalui Sánc-hegy alja

Uradalmi harcosok kőkemény csatája is várta az érdeklődőket a nyergesújfalui Örökségvédelmi napon, a Sánc-hegy alján.

Kemma.hu

A zsámbéki hagyományőrző egyesület fiataljai római kort idéző csatában harcoltak

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

Örökségvédelmi napra várták az érdeklődőket szombaton a római korban katonai tábornak helyet adó Sánc-hegy keleti lábánál. Az esemény mintegy felvezetéseként a Kernstok-villában korábban már elhangzott két előadás. Schilling László, a Nemzeti Régészeti Intézet (NRI) osztályvezetője Nyergesújfaluról szólt a a Duna partján magasodó Sánc-hegy legutóbbi régészeti kutatásainak tükrében, illetve a település határában felszínre került hun kori leleteggyüttesről osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel.

A Liget-téri hétvégi délutánon két szabadtéri kiállítás, néhány rövid előadás, bemutató, több csatajelenet, büfé, kürtöskalács, az esti zárás kellékeként felállított színpad, illetve sörasztalonként egy-egy tálca, kóstolásra ingyenesen biztató pogácsa várt mindenkit. Korán érkeztünk, az alkalmi kis sátrakban itt-ott még zajlott a készülődés.

Az NRI munkatársai egy római kori harci szekér mellett régészeti homokozót alakítottak ki. Kint volt már az asztalon egy fémkereső, amellyel kincseket lehetett megtalálni, régészeti játékok csábítottak több korosztályt. Két lépésnyire innen, körbekerített kilenc állványon a római kort idéző sisakok, pajzsok színesedtek. Az alkalmanként feltámadó szél egy-egy állványt lebirkózott, de mindig volt valaki, aki gyorsan helyreállította az eredeti állapotot.

Folytatva a sétát, természetesen ezen a városi eseményen is találkoztunk a Nyergesújfalui Alkotóház hölgyeivel, akikkel ezúttal a város címerével ékített pajzsot, illetve réz karkötőt lehetett készíteni. Sátruk két oldalán tizenhat festmény tekinthettek meg az örökségvédelmi napon résztvevők. A városi alkotók képzőművészeti remekei az önkormányzat Örökségünk című, helyi pályázatára érkeztek. Rövid sétánk végén, a liget szépen növekedő fáinak árnyékában már nagy csatában voltak a zsámbéki székhelyű Uradalom Egyesület hagyományőrző fiataljai. Ügyesen, lelkesen, fegyelmezetten vívták polifoam kardjukkal harcukat.

Az örökségvédelmi nap zárásaként Kapitány Péter zenélt, énekelt az alkalmi színpadon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában