Vakáció

2023.06.14. 14:37

Mobilok kikapcsolva, érzékszervek bekapcsolva: ilyen lesz az idei esztergomi nyári tábor

7-12 éves gyerekeknek szóló, állatokat, növényeket és főleg víz világ felvonultató nyári táborral egészül ki a Duna Múzeum környezetvédelmi, szemléletformáló kínálata.

P. Z.

A gyerek-, illetve családi programokra szakosodott esztergomi Duna Múzeum idén nyáron újra táborba hívja az érdeklődőket, egészen pontosan a 7–12 éves diákokat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: OXI

Az intézményben június 5-én adták át az általános és középiskolásokat célzó környezettudatosságot felmutató pályázat díjait, a mostani táborokban szintén ez a korosztály lelkesedhet a természetért és mindenért, amit manapság védeni kell abban. Ma már mondható, hogy hagyomány az esztergomi Duna Múzeumban, hogy kollektívája nemcsak a családok, óvodások, iskolások, de úgy általában is a gyermek és felnőtt társadalom környezettudatos szemléletformálását tartja egyik fő feladatának, de az intézmény abban is jeleskedik, hogy természetvédő, oktató funkcióját a gyakorlati foglalkozásokra helyezve adja át kicsiknek és nagyoknak.

Erre jó példa az intézmény nyári tábora, melyben egymást érik téma gyanánt a természet megismeréséről szóló játékok, foglalkozások. A június 26-ától 30–áig tartó tábor naponta 9–től 16 óráig tartó foglalkozásokon tárja a világot a gyerekek elé. Az intézmény így fogalmaz promóciós anyagában: 

Célunk, hogy ismerkedjenek a víz tulajdonságaival, a környezetvédelem szerepével, a körülöttünk élő növényekkel, állatokkal, és bátrabban mozogjanak az őket körülvevő természetben, ismerjék fel annak szépségét, pihentető jellegét. Érzékszerveiket szeretnénk bekapcsolni és a digitális eszközöket kikapcsolni. A nyári szünet a pihenés időszaka, szem előtt tartjuk mozgásigényüket, hagyunk időt az önfeledt szabad játékra, pihenésre, társas kapcsolataik építésére. Lesz alkalom a Vízeum című kiállítás felfedezésére is.

 Tény és való, hogy ez utóbbi kínálati rész, a kiállítás, önmagában is egy feledhetetlen élmény, melyre akár a tábor idején, akár attól függetlenül érdemes elmenni, megnézni, mint az ország egyetlen vízügyi múzeumának díjnyertes tárlatát. A kiállítás számos eleme kínál a gyerekeknek játékos feladatot, látványrészt a víz világa megismerésére.

Mi kell a táborba?

A Duna Múzeum által meghirdetett nyári táborról az intézmény közleményében hasznos tudnivalókat is belefogalmaztak. Mint írják: „Kérjük, hogy a gyerekek a napi programnak és az időjárásnak megfelelő öltözetben, felszereléssel jöjjenek! (sapka, könnyű túracipő, vízhatlan esőkabát, kis hátizsák, naptej, szúnyog és kullancsriasztó, strandra szükség esetén karúszó, stb.) Ebédet, kis uzsonnát biztosítunk, de tízórai/reggeli elemózsia, innivaló legyen náluk. Ásványvizet, gyümölcsöt a múzeumban töltött idő alatt kapnak a gyerekek. Diákigazolványt, egyéb kedvezményre jogosító kártyát hozzanak magukkal. Nagyobb kirándulás esetén, kérem, hogy pontosan hozzák őket az indulási helyre. Ha a buszon rosszul szokott lenni a gyermek, ne felejtsenek el időben megfelelő gyógyszert adni neki. Az egészségügyi nyilatkozatot első nap kitöltve hozzák magukkal a gyerekek. Beiratkozáskor jelezzék, amennyiben speciális étkezést kérnek a gyermeknek. Rossz időjárás, előadó betegsége stb. okán a program változhat.” Részletek a múzeum közösségi oldalán olvashatók.

Az első napon a hátizsák hasznos megtöltéséről, esővarázslásról, régi időjóslásokról tanulnak a gyerekek, majd felkerkedvén a Bánomi–dűlőbe mennek, hogy ott a szélriány felmérése után papírsárkányt eregessenek. Június 27-én először a fák állnak a figyelem középpontjában, amikor egy igazi faápoló mesél a legnagyobb növényekről. Ezt kézműves foglalkozás követi, melynek során hárs levélnyomat, hársvirág tea filter, kéreg–minta kerül a gyerekek kezébe. A nap második felében a halászat rejtelmeibe avatják be a résztvevő gyerekeket, akik halászati eszközökkel, halászavató szertartással, szerepjátékkal, mondókákkal és dalokkal ismerkednek, illetve a kézműves sarokban vesszőfonással és kagylócsengővel ismerkednek majd.

A következő napon a virágokra, valamint a körülöttük legyeskedő rovarokra irányul a figyelem. A nap másik felében Kemendi Ágnes, a festőnövények nagy ismerője avatja be a táborlakókat a növényi festékkel való alkotás titkaiba.  Június 30-án, a tábor zárónapján – remélve a remek napsütéses időjárásban – a tábor az esztergomi Szent István Strandra mennek, a délelőtt így kötetlen programnak ígérkezik. Az úszás, pancsolás, strandélményeket követően délután a gyerekek visszatérnek a „bázisra”, az az a Kölcsey utcai intézménybe, hogy ott együtt idézzék fel a táborban eltöltött napokat, s az azok alatt megélt foglalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában