Felidézték a mérkőzéseket

2023.06.20. 16:20

Megemlékeztek a magyar bányász utánpótlás-válogatott skóciai sikereiről

A skóciai Miner’s Gala hatvanadik évfordulója alkalmából a magyar bányász utánpótlás-válogatott hatvan évvel ezelőtti skóciai vendégszerepléséről emlékeztek meg a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

W.P.

Videókapcsolat keretében „találkozhattak” egymással az egykori ellenfelek

Forrás: 24 Óra

Fotó: WP

A kerek évforduló apropójából a város önkormányzata, a Dorogi FC, illetve a skót bányászszövetség közös rendezvényt szervezett, melynek dorogi programjára eljöttek az egykori nemzeti válogatott labdarúgói, de az elhunyt játékosok hozzátartozói, barátai is elfogadták a szervezők meghívását. A főszervező Szabó Gyula sporttörténet-kutató és krónikás volt, a konferencia pedig abból a szempontból is történelmi jelentőségűnek bizonyult, mert a művelődési házból élő online videós kapcsolatot létesítettek Dunfermline városával. A beszélgetést dr. Kálmán László skóciai magyar konzul irányította. 

A magyar bányász utánpótlás-válogatott 1963 májusában kapott meghívást a skóciai bányásznapra, ahol egy három mérkőzésből álló labdarúgótornát rendeztek. A nemzeti tizenegy edzője Buzánszky Jenő, az Aranycsapat világhírű hátvédje, a Nemzet Sportolója, a városi stadion névadója volt, aki a dorogi és tatabányai klubok játékosait, illetve a komlói csapat egy labdarúgóját vitte el Skóciába. 

A videókapcsolat létrejöttét követően ifj. Tittmann János polgármester tolmácsolta a dorogiak gondolatait a vendégeknek, majd Jászberényi Károly alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy egy város életében mennyire fontosak az ünnepek. Véleménye szerint a bányászat és a futball is közös pont Dorog, illetve Dunfermline életében. Bár térségünkben már bezárták a bányákat, a hagyományaink a labdarúgáson keresztül is tovább élnek. Jászberényi Károly szerint az ilyen jellegű rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy megismerjük azokat az embereket, akik múltjuk, jelenük és jövőjük révén egyaránt fontosak a közösség számára. 

A csapat

A konferencián ifj. Buzánszky Jenő, a nemzeti csapat edzőjének fia és Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Baráti Társaság elnöke is üdvözölte a vendégeket. Elhangzott, hogy a Skóciai Futball Múzeumban kiemelten foglalkoznak hazánkkal és hogy a skótok mai napig szívesen emlékeznek Puskás Ferencre, aki az 1960–ban a Glasgowban megrendezett BEK–döntőben négy gólt lőtt. A magyar bányász–utánpótlásválogatott korábbi játékosai közül dr. Bartalos József, Karába János és Kovács Csaba is eljött a találkozóra, akik ellenfeleikkel együtt néhány emléküket is felidézték. Érdekesség, hogy Regős László helytörténész, a tatabányai futballtörténelem ápolója és elkötelezett kutatója az egyik közösségi oldalon idézte fel nemrég, hogy kik alkották a válogatottat. 

Buzánszky Jenő a dorogi klubból dr. Bartalos Józsefet, Karába Jánost, Szuromi Antalt, Takács Tibort, Tima-Horváth Lászlót, Tóth Gyulát és Turai Józsefet „hívta be” a csapatba. A Tatabányai Bányászból Juhos László, Kovács Csaba, Müller Zoltán, Paulik János és Szabó József, míg Komlóról Lukács Tibor került be a keretbe. 

Dankó József korábbi dorogi alpolgármester, a város múltjának és azon belül is a dorogi sporttörténet lelkes kutatójaként elsőként az olasz Torino FC-ről, a „Grande Torino” néven ismert, a klub legsikeresebb időszakának alakulatáról, illetve a csapat magyar edzőjéről, Egri-Erbstein Ernőről beszélt. Ezt követően kitért a magyar és a skót futball jelentőségére – köztük a Celtic Glasgow nagy menetelésére, mely a Bajnokcsapatok Európai Kupájának (BEK) 1967-es fináléjában legyőzte az olasz Internazionale–t – illetve a szóba hozta a dorogi labdarúgás legszebb időszakát is. Mesélt a korábbi kutatásairól és érdekességként elárulta, hogy harminckét olyan futballista és edző ismert, akik szerepeltek Dorogon az NB I-es korszakban, emellett pedig a címeres mezt is magukra ölthették. 

Jim Leishman, Dunfermline város polgármestere, a skót település csapatának korábbi futballistája és edzője dr. Kálmán László segítségével egy oklevelet adományozott virtuálisan a Dorogi FC részére annak elismeréseként, hogy a klub számára fontos a sportbarátságok ápolása, a bányásztradíciók megőrzése, illetve hogy törekednek a sporton keresztüli együttműködésekre, és a nemzetközi megjelenésekre is. Kijelentette, hogy a Miner’s Gala-n a magyarok és a házigazdák is jó teljesítményt nyújtottak, méltatta a szervezőket azért, hogy hat évtized elteltével sem merül feledésbe a torna emléke. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában