Apák napja

2023.06.25. 15:44

Jól sikerült programokkal várták az édesapákat, nagypapákat a Hétszínvirág óvodában

A helyi Hétszínvirág Óvodába jártunk, ahol két év után újra sikerült fergeteges apák napi programokkal meglepni az édesapákat, nagypapákat, keresztapákat.

Petrik József

Az apukák ünnepét június harmadik hétvégéjén tartják. Érdekes, és megható az eredete ennek az eseménynek. William Jackson Smart, férfi létére, egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét. Fantasztikusan oldotta meg – második felesége halála után – az apai, és anyai szerepeket egyaránt. Lánya, Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Végül az amerikai hatóságok is az ötlet mögé álltak, így azután 1910-ben meg is tartották az első apák napját.

De nézzük csak, hogyan is ünnepeltek Tardoson, a Hétszínvirág Óvodában! A gyerekek már az anyák napja óta nagy izgalommal készülődtek erre az eseményre. Verseket tanultak, és énekeket. Az ajándékokat pedig már hetek óta „gyártották”. Az óvó nénik és dadusok segítségével az apukáknak zoknit dekoráltak textilfestékes láblenyomattal, a nagypapáknak pedig díszített tölcsérbe pattogatott kukorica került, ezzel hatalmas meglepetést okozva. Az eseményről Tardos Község hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt.

 Az interaktív program után a műsor vette kezdetét. Volt itt mindenféle furmányos feladat, és az apáknak, papáknak bizony sokszor elő kellett venniük a „gyermeki énjüket”, csavaros észjárásukat, erejüket a feladatok teljesítéséhez. A három csapat, név szerint a Kaptár, a Hétpettyes, és a Szivárvány sorra gyűjtötte a pontokat. Az izgalmas vetélkedők zárását követően pedig az ovi megvendégelte a résztvevőket, lilahagymás zsíros kenyérrel és finom házi szörppel.

Mikor is tartjuk hagyományosan az apák napját?
A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban azonban világi ünnepként „kezelik”. Hazánkban június harmadik vasárnapján emlékeznek meg az apákról, szerepük fontosságáról. Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ekkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre, családtagra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában