Gólya roadshow

2023.06.22. 06:58

Három fióka volt a tatai gólyafészekben – videón, fotókon, ahogy gyűrűt kapnak

Látványos roadshow keretében gyűrűzték meg a vármegye gólyafiókáit a madárvédők. Tatán három kismadár volt a fészekben.

Goletz-Deák Viktória

A gólyafiókák nem csak gyűrűt, de nevet is kapnak, amit a gyerekek választhatnak ki

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Komáromi utcai fészek alatt parkolt le az EON Zrt. hatalmas emelőkosaras autója Tatán. A cég a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vármegyei szervezetének segített a villanypózna tetején fészkelő gólyafiókák gyűrűzésében. Bátky Gellért, az egyesület vármegyei alelnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az idén ez már a 15. alkalom, hogy megszervezték a gólya roadshowt, hogy két nap alatt végigjárják a vármegye legtöbb gólyafészkét. 

Idén Tárkányban kezdtünk, most Tatán vagyunk és a mai napot Szomódon fejezzük be

– sorolta a helyszíneket a madárvédő, aki elárulta, hogy a fészkekben jellemzően 1-4 fiókát találtak. Tatán hármat. 

– A fiókák ebben a korban még a fészekben vannak, a szülők odahordják nekik az élelmet a vizet, illetve árnyékot adnak nekik a nagy déli hőségben. Nagyigmándon például teljesen vizesek voltak a fiókák, mert a szüleik pont előtte locsolták le őket, hogy hűtsék kicsinyeiket – mesélte a szakember, aki azt is elárulta, hogy gyűrűzés során daruskocsival mennek fel a fiókákért és egy dobozban lehozzák le őket.

Ez nagy stressz számukra, így próbáljuk minél gyorsabban befejezni. Ilyenkor a szülők a közeli kémények tetején ülve figyelik minden mozdulatunkat. Az őzekkel nyulakkal ellentétben a madaraknál szerencsére nem jelent gondot, ha hozzá érünk a fiókákhoz, a szülők ugyanúgy gondoskodnak róluk a későbbiekben is

–magyarázta a madárvédő.

A fiókák kaptak fém és színes műanyag gyűrűt is. Mint megtudtuk: az utóbbinak az a lényege, hogy távolról is le lehet olvasni az információkat és így nem kell befogni őket az azonosításhoz. 

– A roadshow során egy olyan fészekhez mentünk fel, ahol tojásra bukkantunk. Sajnos az a nagy esőzések miatt bezápulhatott, de a többi nyolc helyszínen szép, egészséges fiókákat találtunk – tette hozzá az alelnök.

Naszályon voltak a legnagyobbak a kismadarak, ők feltehetően két hét múlva már kirepülhetnek a fészekből. A szakember szerint ez lesz számukra az első nagy próbatétel, amikor először hagyják el a biztonságos otthont, hogy a szüleiket követve megpróbáljanak elrepülni, táplálékot keresni.

– Sajnos mindig van pár fióka, akik megsérülnek, vagy elpusztulnak az első szárnypróbálgatások során. A következő nagy mérföldkő pedig a vonulás lesz az életükben, amikor tízezer kilométert tesznek meg Afrikáig úgy, hogy nagyjából egy hónapjuk volt felkészülni rá. A gyűrűzések alapján dokumentált statisztikák szerint minden második madár tér vissza hozzánk. De reméljük, hogy a huszonkét meggyűrűzött fiókából minél többet viszontláthatunk majd – bizakodott Gellért. 

A gyűrűzések során a gólyafiókák nevet is kapnak, amit az eseményen részt vevő gyerekek választhatnak ki. A tatai kismadarak a Szamóca, a Hópehely és a Csőrös nevet kapták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában