Kalapács

2023.06.27. 15:13

Európa kőfaragói ismét találkozót tartottak

Magyarország képviseletében a városi székhelyű Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete kis létszámú hazai szakmai delegációval vett részt Salzburgban az idei Európai Kőfaragó Fesztiválon.

Fenyvesi Károly

Schettrer János dobogós lett remekével

Fotó: Csapucha Tamás

 Az érdekvédelmi szervezet Kecskéden élő jegyzője, Csapucha Tamás érdeklődésünkre többek közt elmondta, hogy ismét nagyon izgalmas, színvonalas volt a kőfaragók versenye. Hazánk színeiben heten foghatták kezükbe kőkemény szakmájuk két jellegzetes szerszámát, a vésőt, illetve a kalapácsot is. Az európai országokból, illetve Kanadából érkezett száznyolc kolléga tette ugyanezt. A közös, de egyénileg megoldásra váró feladatként mindenkinek tizenhat óra alatt kellett elkészítenie egy remeket a kézhez kapott viszonylag kis homokkő darabokból. Hogy mindez hogyan sikerült, arról egy nemzetközi zsűri alakította ki döntését. A döntnökök között három osztrák, egy francia és a magyarországi Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestület alelnöke, Csanádi Gabriella voksolt. 
Egyetlen egy dologban nem volt különvéleménye senkinek sem, színvonalas alkotások születtek. A helyezések sorsa szinte minden kategóriában egy-egy ponton dőlt el. Hazánk színeit képviselve, segéd kategóriában Schettrer János második lett, a mesterek mezőnyében Guth Bence a harmadik helyen végzett. Érdekes fordulatként, a mesterek kategóriában megosztott negyedik helyezést elérő Kassányi Tamás munkája a versenyt követő árverésen úgy kelt el 510 euróért, hogy az első helyezett francia kőfaragó alkotását 360 euróért vihette haza valaki. 
 

Országház

A jövő esztendei Európai Kőfaragó Fesztivál házigazdája hazánk lesz. A szervezés, rendezés háttérmunkája a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete feladata. Ennek jegyében a salz­burgi találkozón a magyar szakmai érdekvédelmi szervezet szórólapokkal hívta fel a kollégák és az érdeklődők, úgymond civilek figyelmét a rendezvényre. A fesztivál kiemelt témái a százhúsz éves Országház díszítőkő elemei, szobrai, ornamentikái lesznek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában