Városi Vígasságok

2023.06.29. 13:00

A jó kép titkára is fény derült az ácsi megnyitón

Újabb kiállítás nyílt az ácsi Sméja Galériában. Ezúttal a helyi alkotók mellett nyergesújfaluiak is bemutatkoztak képeikkel.

Körtvélyfáy Dina

Az ünnepi testületi ülést követően tárlat nyílik a településen.

Fotó: V.B.

Már hagyomány, hogy a Városi Vigasságok ideje alatt, az ünnepi testületi ülést követően tárlat nyílik a településen. Balogh Attila, a Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa elmondta, a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Házzal kiváló szakmai kapcsolatot ápolnak. Hozzátette, a nyergesi képzőművész szakkör munkáit Orbán Ilona tanárnő ajánlotta a figyelmükbe.

Korábban a vármegyei önkormányzat Megyénk körül megyünk körül elnevezésű programjában az ácsiak és a nyergesiek egymáshoz látogattak el, mindkét vendégség nagyon jól sikerült, szorosabb lett a két település közti kapcsolat. A nyergesiek a 19 éves a szakkörünk című kiállítással érkeztek Ácsra.

Gelencsér Gézáné rajztanár, a szakkör vezetője arról beszélt, nagyon büszke arra, hogy csaknem húsz éve működnek. Kezdetben a gimnázium diákjaiból toborozta a tagokat. Később tovább bővültek, az alkotók a város legkülönbözőbb munkahelyeiről jönnek, a dolgozók mellett sok nyugdíjas is részt vesz a foglalkozásokon. Együtt festenek, a tagok pedig az évek során rengeteget tanulnak.

A kiállítást Gelencsér Géza nyugalmazott gimnáziumi tanár nyitotta meg. Bukta Imre kortárs képzőművész egy történetét idézte fel, aki gyakorta tevékenykedik tárlatvezetőként. Egy alkalommal feltette a kérdést: Melyik a jó kép? Amelyik előtt meg kell állni.

– Ennél jobbat én sem tudok mondani – hangoztatta Gelencsér Géza. – Ha ismeretlen alkotók képeivel találjuk szembe magunkat, akkor ez a legjobb módszer: minden előzetes előítélet nélkül körbenézünk, és ahol meg kell állnunk, az a kép érdekes. Ez persze szubjektív dolog, nem mindenki ugyanazon kép előtt fog megállni. De a választás nagyon érdekes és jellemző. Hozzátette azt is, a művészet lelki szükséglet, maga az alkotás pedig fegyelmezett munkát követel meg.

A nyergesi alkotások mellett Bazsóné Nagy Marianna tanulóinak képeit is meg lehetett tekinteni, akik a Napsugár Művészeti Iskola rajz tanszakos tanulói. A kiállítást július 31-ig lehet megtekinteni a Sméja Galériában, előzetesen bejelentkezni a 30/786-8304-es telefonszámon lehet.

Vigasságok
A Városi Vigasságok második napján gasztro napot rendeztek. Főzőversenyt is hirdettek, amelyen tizenöt csapat vett részt. Szarka Zsófi gasztroshow-val érkezett. Zsófi olyan különleges és tradicionális ételek tudója és mestere, amikre már csak nagyszüleink emlékezhetnek. Emellett a főzőverseny zsűrijét is erősítette. A délután folyamán helyi fellépők érkeztek, később pedig az oroszlányi Boldog Zsófi, a Tatai Református Gimnázium tanulója következett, akinek a színház a mindene. Operett slágereket hozott magával a fellépésre. Este a Mardi Gras Jazz Band zenélt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában