Programok

2023.05.13. 20:03

Solymászbemutató és élménydobolás is tarkította a tatabányai Emlékhelyek Napját (fotók)

Változatos programok várták a skanzenben a családokat az Emlékhelyek Napján.

Sugár Gabi

Az íjászatot is kipróbálhatták a gyerekek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A hétvégén szombaton, az Emlékhelyek Napján a Vértes Agorája családi napot szervezett a Bányászati és Ipari Skanzen területén. Délután indult a program, amelyre a kissé szomorkás idő ellenére folyamatosan érkeztek a látogatók. A skanzen központjában felállított színpadon a Kertvárosi Bányász Mazsorett Együttes kedves műsora nyitotta a programok sorát. 

Gyermekszínház következett ezután, ahol az interaktív játék során a kisebbeknek is volt lehetőségük színpadra lépni. Közben persze a skanzen különböző helyszínein várták az érdeklődőket. A József Attila Könyvtár munkatársa a város múltjáról, a Tatabányai Múzeum vezetője a Dózsakerti feltárásokról mesélt, miközben tárlatvezetést tartottak azokat, akik szerettek volna többet megtudni a város múltjáról. Kézműves foglalkozások várta a legkisebbeket a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és a vármegye Ifjúságáért Egyesület  jóvoltából, de a bátrabban rekesztornyot is építhettek a Vasalt Utak munkatársaival, miközben a Mesebánya állomásait is végigjárhatták a legkisebbek.

Nagyon sokan állták körbe Glavanovits Tamást, aki solymászbemutatót tartott. A Múltunk és Jövőnk Egyesület íjászbemutatóval, a Peron élménydobolással próbálta elbővülni az ifjakat. A József Attila Könyvtár mesesarokkal és színezővel várta a kicsiket, s a Tatabányai Szabadidősport Szövetség megannyi sportjátékot helyezett el a „hatajtós” házak között a csemeték örömére. A Bánhidai Kisfúvósok mellett színpadra lépett a délután folyamán a Peron Music Alapítvány két tehetséges együttese is az Agora programján.

Emlékhelyek Napja
A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A kulturális örökség védelméről szóló törvény  alapján 17 nemzeti emlékhelyet és 49 történelmi emlékhelyet tartanak számon. Tatabányán kezdetben a Turul Emlékműnél, tavaly már a Bányászati és Ipari Skanzenben rendezték meg az emlékhelyek napjának programját.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában