Természet

2023.05.11. 14:23

Ők születtek tavaly Tardoson, fát ültettek nekik

Fát ültettek a tavaly született babák és édesanyjuk tiszteletére Tardoson.

Kemma.hu

Tardoson az anyák napja egyben a „Faültetés” időpontja is. Azoknak a babáknak és édesanyáiknak ültetnek fát, akik az elmúlt évben születtek. 15 éve, 2008-ban, az első alkalommal még úgy kezdődött ez az immár hagyományos program, hogy a korábban kiásott gödörbe az apukák ültették el a fát. Több éves tapasztalat azt mutatta, hogy a „főszereplők”, az újszülöttek még nem vevők a hosszú időtartamú rendezvényekre. Ezért már csak egy rövid műsort és a kis névtáblák fácskákra való felhelyezését kell kibírniuk az apróságoknak. 

Csabán Tibor, a település képviselője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az időjárás egy kicsit megijesztette az ünnepi eseményre készülődőket, mert a reggeli órákban még a felhők gyülekeztek az égen. De tíz órára kisütött a nap és semmi akadálya nem volt a tradicionális program lebonyolításának. A forgatókönyv is a megszokott volt. Csabán Béla, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Hajduné Zhorela Marika és Hajdu Balázs elénekelték Tardos himnuszát, melynek Árendás György a szerzője, és ami nélkül nincs helyi ünnepség. 

Majd a település vezetője elmondta, hogy ez a legnagyobb ajándék a falu számára, hiszen amíg születnek gyerekek, addig biztosított a jövő is. 
− Míg korábban a csöppségek többsége rendelkezett tardosi gyökerekkel, addig az utóbbi években megfordult az arány. Bízom benne, hogy a fiatalok, akik beköltöztek Tardosra, itt is maradnak és tovább viszik, megélik a tardosi szlovák és magyar hagyományokat, valamint aktívan részt vesznek a falu életében is − tette hozzá a polgármester.

A beszéd után Borbély Balázs óvodás Balla Piroska anyák napjára írott verseiből szavalt el két költeményt. Az irodalom után következett a rendezvény legfontosabb része, a kis névtáblák fára helyezése. A polgármester úr elmondta, hogy az is jelzés értékű – most is volt rá példa -, amikor a már máshol élő tardosiak kérik, hogy ők is felhelyezhessék a gyermekük névtábláját az aktuális fára. 2022-ben 17 tardosi gyermek látta meg a napvilágot. Közülük 1-nek a nagyszülei is Tardoson éltek, míg 6-nak az anyai, vagy apai nagyszülei voltak helyiek, míg 10 újszülött felmenői - jellemzően – felnőttkorukban költöztek a településre. A rendezvény zárásaként, szlovák nemzetiségű településről lévén szó Marika és Balázs szlovákul és magyarul is elénekelték a „Tí Tardošske vrchy” („Azok a tardosi hegyek”) című örökzöldet. 

Ők születtek 202-ben Tardoson
Akiknek a névtáblája felkerült – születési sorrendben - a „2022-ben született TARDOSIAK FÁJÁRA”: Rácz Lana, Szántó Ervin, Schruff Léna, Lóczki Csepke Izabella, Gál Marcell, Hidi Hanna, Granát-Galló Örs, Fenyvesi Teodor, Mészáros Panna, Krupánszki Rebeka, Tolner Réka, Rother Liliana, Kelemen András Patrik, Ács Dorka, Horváth Zsombor Benett, Micsutka Elena Krisztina, valamint Mészáros Léna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában