Barátság

2023.05.03. 21:11

„Lengyel, magyar két jó barát” - történelmi összekapcsolódására emlékeztek Tatabányán

Tatabánya 1791. május 3-án fogadta el a lengyel szejm a kelet-európai ország új alkotmányát, amely Európában az első, a világon a második polgári szellemű alaptörvény volt. Május 3-án, szerdán a tatabányai Puskin Művelődési Házban emlékeztek erre a napra, valamint a történelmi két ország történelmi összekapcsolódására.

Szalai Nikolett

A lengyel-magyar barátságról is szó esett a Puskinban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az előadáson és a kiállítás megnyitóján a Szent Margit Gimnázium tizedik osztályos tanulói is részt vettek. A résztvevőket Szücsné Posztovics Ilona köszöntötte. A város polgármestere kiemelte a lengyel közösség jelentőségét, elsősorban Tatabányára fókuszálva.

– A lengyel-magyar barátság a világon egyedülálló. Olyan tekintetben, hogy nincs két olyan ország, amelyeknek barátsága több évszázadokra nyúlik vissza – hangsúlyozta Szalai Árpád, a Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Később Andrej Kalinowski konzul Lengyelország történelmét vázolta fel. Balázs István, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója a több száz éve működő visegrádi kapcsolatot elemezte, és megnyitotta a huszonegy molinóból álló Visegrádtól Visegrádig című kiállítást. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában