Színházi beszélgetés

2023.05.03. 12:32

Gyermekkori álmairól is mesélt Détár Enikő Esztergomban

Röpke egy óra leforgása alatt New Yorkba és Kerecsendre is „elvitte” közönségét Détár Enikő, aki több dalt is elénekelt az esztergomi Grand Hotelben az érdeklődőknek. A színésznő beszélgetőtársa Albert József, az est moderátora volt, akivel tanulmányaira és a stoppolásra is kitértek.

W. P.

Albert József faggatta Détár Enikőt

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– Két színházban is játszom, az egyik a Madách Színház, a másik a Turay Ida Színház, plusz van a Dívák Formációnk és egyedi fellépéseim is vannak időnként. Egyébként a Madách Színházban most pont a Mamma Miás időszakot éljük, egy hónap alatt huszonkilenc előadásunk van, Ladinek Judittal közösen felváltva játsszuk Tanya-t – mesélt sűrű napirendjéről a New York, New York című ikonikus dal eléneklését követően Détár Enikő.

Az elfoglaltsága hallatán megbizonyosodhattunk arról is, hogy a színésznő számára a nyári időszak sem feltétlen a pihenésről szól. Számtalan szerepe és egyéb okok miatt mintegy nyolc éve nem nyaralt a tengerparton, de idén a tervek szerint párjával, a gyerekeivel és barátaival elutaznának néhány napra.

Szó volt arról is, hogy Détár Enikő az általános iskola első osztályát kétszer járta ki. Elmesélte, hogy az Egerhez közeli Kerecsenden töltötte a gyermekkorát, édesanyja a helyi iskolában volt pedagógus, édesapja agrármérnökként dolgozott. Mivel nem teljesítette anyukája elvárásait – vagyis nem lett színötös, két tárgyból négyese lett – ezért meg kellett ismételnie az első osztályt.

– A következő tanévben mindent kívülről tudtam, az összes verset, meséket, az összeadást és a kivonást. Volt egy négyesem, emellett magatartásból vagy négyest, vagy hármast kaptam, mert unatkoztam. 

Amíg a többiek a betűket tanulták, én addigra már tudtam folyamatosan olvasni. 

Aztán anyukámék úgy döntöttek, hogy beadnak egy keményebb, egy egri kéttannyelvű iskolába, ami a hetvenes évek elején ritkaságszámba ment. Így a továbbiakban a Jurij Gagarin Gyakorló Általános Iskolába jártam – mondta.

Détár Enikő felidézte azt is, hogy gyermekként színésznő, orvos és űrhajós is akart lenni. Utóbbi elsőre jó ötletnek tűnt számára, ám amikor a körhintán is rosszul lett, akkor ezt az opciót elvetette. 

– Egyébként biológia-kémia tagozatos gimnáziumba jártam és tényleg komolyan azt gondoltam, hogy orvos leszek. Még latinul is tanultam, de a tanárom és én is beláttam, hogy nem ez lesz az én utam. Végül a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkeztem – ismertette.

Manapság vagánynak nevezik azt, aki idegen autósokat leintve jut el a célpontjára, ám évtizedekkel ezelőtt ez a közlekedési mód teljesen szokványos és a mainál jóval biztonságosabb volt. A színésznő elárulta, hogy rendszeresen elaludt és akkor már nem volt más lehetősége, minthogy stoppolva jusson el az egri iskolába.

– Lakóhelyem ugyanolyan volt, mint a bulvár és most az internet. Még be sem értem Egerbe és már az egész falu tudta, hogy na a kis Enikő már megint autóstoppal ment. Egészen addig így közlekedtem, amíg az első gyermekem meg nem született – idézte fel.

Az interaktív jellegű rendezvényen a személyes történetek mellett számos érdekesség elhangzott. Például a közönség találhatta ki azt, hogy Détár Enikő milyen műfajokban próbált szerencsét a Ki-Mit-Tud?-on. A közönség megtudta, hogy egy József Attila verssel indult el, mellette a citera versenyszámba is benevezett – kamaszlányként a faluban citerázni tanította a helyi gyermekeket – és disco tánc műfajban is szerepelt.

Közönség
Détár Enikő 1986-ban végzett a Színház– és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vidám Színpad, a Rock Színház, illetve az Arizona Színház után 1996-tól kezdve szabadfoglalkozású színésznő lett, majd 1999-ben a Madách Színház társulatának tagjává vált. Elmesélte, hogy amikor az utóbbi színház társulatával az olaszországi Bergamóban és Trentóban adták elő a nagy sikerű Macskák című darabot, akkor tapasztalta meg, hogy az egyébként nagy macskabarát olaszok hogyan jelzik, ha tetszik nekik egy előadás. A hölgyek például odamentek a nézőtér elejére és ruhájukat a combjuk alá tűrve figyelték a sorokból mindazt, ami a színpadon zajlik. Ellenben a fellépők azt is tudják, hogy igen kritikus az olasz publikum, hiszen ha az érdeklődőknek nem tetszenek a látottak, akkor képesek harsányan kifütyülni az előadásokon közreműködőket, vagy egyszerűen kisétálnak a darabról. Détár Enikő az esztergomi Grand Hotelben a Dívák Formációról is mesélt, melynek rajta kívül Fésűs Nelly, illetve Ladinek Judit színésznők is a tagjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában