Születésnap

2023.05.25. 17:00

Generációk nőttek fel az idén 135 éves Felsőgallai Német Nemzetiségi Óvodában

Százharmincöt évvel ezelőtt alapították a Felsőgallai Német Nemzetiségi Óvodát. A különleges alkalom ünnepélyes hangulatot varázsolt az intézménybe, az ünneplő vendégek sokaságában megannyi kellemes emléket idézett fel.

Sugár Gabi

A születésnapon tortával is ünnepeltek az oviban

Forrás: 24 Óra

Fotó: FP

A legapróbb részletre is odafigyeltek a felsőgallai óvoda dolgozói. Egyforma pólóba öltöztetett gyerekek, rendezett, padokkal borított udvar, gyönyörűen feldíszített széksor, és kedves, mosolygós arcok fogadták az érkezőt. A szülők, vendégek megtöltötték az udvart, majd Barnafiné Fenekes Krisztina óvodavezető köszöntötte a megjelenteket, és ismertette a 135 éves intézmény történetének fontosabb állomásait. 

Az eredetileg is kisdedóvónak épült intézmény alapkövét 1888–ban tették le, a betelepített német ajkú lakóknak köszönhető, hogy elkészült. A hagyományok és az anyanyelv ápolása itt mindig középpontban volt, bár 1956 és 1973 között tiltották a nemzetiségi nyelv használatát. Gyermekek százait gondozták szeretettel és gondoskodással az itt dolgozók.

– Óvodánk folyamatosan szépül, az óvodapedagógusok és dajkák elhivatottsága a kisgyermeknevelés terén azonban nem változik. A gyermekekbe vetett megingathatatlan hit, amely mindenkor a felnövekvő generációk sikerének alapja – hangsúlyozta az intézményvezető.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: a színvonalas működéshez szükséges volt az elhivatottság, a segítő szülőkre, támogatókra, akik egy folyton megújuló, de a hagyományokra épülő intézményt hoztak létre. John Katalin, a településrész önkormányzati képviselője hármas szerepben vette át a szót. Egykoron ebbe az intézménybe tanulta meg kislányként a közösségi élet szabályait, majd néhány évtizeddel később gyermekét is az itt dolgozókra bízta, és az elmúlt években képviselőként követheti az itt folyó kiváló szakmai munkát. 

Születésnapi programok
A születésnap alkalmából egy héten át tartó programfolyam várja majd a gyerekeket a Felsőgallai Német Nemzetiségi Óvodában. Lesz állatsimogató, majd gyereknap, ahol a rendőrség, tűzoltóság tart bemutatót. Német nyelvű bábszínháznak is tapsolhatnak a csemeték: Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című produkciót nézhetik majd meg. A RépaRetekMogyoró interaktív zenés, mesés műsor mellett lesz környezetvédelmi ismeretterjesztő előadás, fagylaltozás, ugrálóvár is az idén a 135. születésnapját ünneplő óvodában.

– Az eltelt 135 évben megannyi kisgyermek fordult meg az intézmény falai közöt és hagyta itt lelke egy–egy apró, pici darabját – tette hozzá, majd kiemelte: ajándékként egymillió forintot ajánl fel az óvodának.

A köszöntők után a főszereplők bemutatkozója következett: a Mikiegér, a Ficánka, a Micimackó és a Szimba csoport varázsolta el a szülőket és a vendégeket kis bemutatójával. Esernyőtánc mellett megannyi tájra kalauzolták a nézőket, akik vastapssal hálálták meg a kedves szereplést. 

Veres–Hámori Andrea, a szülői munkaközösség elnöke, egykori ovis köszöntötte a 135 éves családias intézményt, majd Schamberger Ágnes, a Széchenyi Általános Iskola igazgatója és Horn-Schamberger Anett, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke gratulált a felsőgallai óvoda munkatársainak és gyermekeinek a szülinaphoz. Majd érkeztek a torták, és együtt énekelték németül és magyarul a szülinapi köszöntő éneket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában