Fenntarthatóság

2023.05.25. 19:00

Futva szedték a szemetet a diákok a komáromi sportnapon

Sportnapot rendeztek az I. Fenntarthatósági Iskola Kupa keretében Komáromban, ahol szemétszedő futáson és sorversenyen vettek részt a fiatalok.

Körtvélyfáy Dina

Az I. Fenntarthatósági Iskola Kupa keretében az alsós és felsős diákok sorversenyen is összemérték tudásukat

Forrás: KÖSZ

Az Európai Szolidaritási Testület által támogatott rendezvénysorozatban a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedőkkel közösen a Berecz Dezső Sporttelepre várták a komáromi diákokat, ahol két különböző program várt rájuk.

Először egy Plogging szemétszedő futáson vettek részt a gyerekek és a szülők. A diákokat Szőnyi Ferenc ultratriatlonista, valamint Dombay Gábor komáromi futó, önkormányzati képviselő kísérte. A résztvevők a vártnál sokkal több hulladékkal találkoztak az ipari parkban, főleg ipari csomagolási hulladékokat gyűjtöttek össze a gyerekek. Ezért a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők a jövőben szeretnénk felvenni a kapcsolatot az ipari parki szereplőkkel, hogy közösen keressenek megoldást a környék tisztán tartására.

A futásból visszatérve a diákokat friss péksüteménnyel várták, amelyeket a IREKS-STAMAG Kft. ajánlott fel a gyerekek számára. Ezt követően jött a PET-Games elnevezésű sorverseny, ahol a diákok 4 tagú csapatokban mérhették össze az ügyességüket és tudásukat.

A szervezők alsós és felsős kategóriában hirdettek győztest: az alsósoknál Szlukovényi Boglárka, Fellner Tibor, Bacsák Benedek, Ábrahám Benjámin (Koppánymonostori Általános Iskola), míg a felsősöknél Lassú Luca, Musitz-Székely Zselyke, Molnár Gréta, Jankó Gréta (Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda) bizonyultak a legjobbaknak.

Minden résztvevő egy fenntartható ajándékcsomagot kapott, amellyel a mindennapokban is tudatosabban élhetnek.

Korábban kerékpártúrát is rendeztek a gyerekeknek a Fenntarthatósági Kupa keretében. A résztvevő diákokkal és családjaikkal közösen indultak el a monostori iskola elől a Monostori Ártéri Tanösvényhez, ahol Bognár Balázs izgalmas kirándulásra vitte el a diákokat. A túra végén pedig a diákok egy kvíz formájában számolhattak be a kerékpározás közben megszerzett tudásukról. A legjobbak és a leggyorsabbak egy fenntartható ajándékcsomagban részesültek.

Az I. Fenntarthatósági Kupa a végéhez közeledik, a tanév vége előtt derülnek ki az eredmények, a nyeremények között roller, tablet és ajándékutalvány is szerepel.

Elismerés
A Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők a napokban újabb díjat nyertek: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara Kari Közéletért díjat adományozott a szervezetnek. Mint az egyesület a Facebook-oldalán megírta, a hazai felsőoktatási intézmények közül a BME-vel a legszorosabb a szakmai kapcsolatunk. Az egyetem VPK Zöld Körével közösen már többször tartottak szemétszedést a Gellérthegyen, valamint az idei tanévben már több alkalommal támogatták eszközökkel a környezetvédelmi és szemléletformálási munkájukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában