Állatvédelem

2023.05.21. 16:10

Az aszály miatt az ürgék is lakhelyet váltottak megyénkben

GPS segítségével mérték fel a vármegyei ürgék számát. A természetvédők 2010 óta figyelik és segítik az ürgék életét.

Befejeződőtt a közönséges ürge állományfelmérése a vármegyénkben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom vármegyei csoportja számolt be az eseményről a közösségi oldalán. Mint írták, munkaterületünkön a legnagyobb ürge populáció kialakításában tevékeny részt vállaltak 2010-ben: előkészítés, befogás, telepítés, őrzés, etetés, majd a későbbiekben a védelmi munkákban, élőhelykezelésekben, mint például a cserjeirtás megszervezése, idegenhonosok visszaszorítása, szemétszedések, illetve a monitoring munkákban.

− Idén, április végén került sor az aktív ürgelyukak felmérésére. Ennek eredményével látjuk, hogy az élőhelykezelések: legeltetés, kaszálás jó irányba mutat-e. 2022 évhez képest közel stagnáló lyukszámot regisztráltunk, 5623 aktív lyukat rögzítettünk GPS készülékkel a sávos felmérés során. A tavalyi aszály okán jól láthatóan a kiégett gyeprészleteket nagyrészt elhagyták az állatok és előnyben részesítették a kaszálóként, egészen augusztus végéig fennhagyott magasfüvesebb részeket. A harmatképződés, árnyékolás és táplálék jobb elérhető volt számukra – írták a természetvédők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában