Túrabeleset

2023.05.30. 17:24

A Pes-kőnél lezuhant fiú balesete felhívta a figyelmet a túrázás veszélyeire

A túravezető azt tanácsolja, hogy tapasztalatlan túrázók ne térjenek le a kijelölt túraútvonalról.

A fiúnak mindkét lába és a bordája is eltört, valamint pár zúzódást is szerzett

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, bajba jutott kirándulón kellett segíteni Vértestolnán vasárnap délután, miután balesetet szenvedett az úgynevezett Pes-kőnél. A 15 éves fiú segítségére a tatabányai hivatásos, valamint a vértestolnai, a tardosi a tarjáni és a héregi önkéntes tűzoltók siettek. A fiúnak mindkét lába és a bordája is eltört, valamint pár zúzódást is szerzett. A tűzoltók szerint csoda, hogy ennyivel megúszta, hiszen legalább 15 métert zuhant és több sziklának is nekiütközhetett esés közben.

Szakértő válaszol

A Kemma.hu megkérdezte Berendi Nándor tapasztalt túravezetőt, hogy mennyire veszélyes a környék, illetve mire figyeljenek a túrázók. Mint mondta, a Pes-kőnél lévő barlanghoz egy keskeny, fél méter széles sziklapárkány vezet, amit csak tapasztaltabb túrázóknak ajánlanak. 

– Korábban a kék túraútvonal is arra vezetett, de mivel ez egy veszélyesebb rész, így áthelyezték a hegy lábához az útvonalat. Én úgy gondolom, hogy ilyen helyekre csak az merészkedjen, aki rendszeresen túrázik nehezebb útvonalakon, vagy olyannal mászik, aki tapasztaltabb. Fontos, hogy egy kezdő semmiképpen se térjen le a kijelölt útvonalakról. A nehezebb szakaszokra egyébként táblával hívják fel a figyelmet, illetve korlát segíti a túrázókat – mondta a szakember. Hozzátette, hogy a Pes-kő környéke védett rész, sok védett növény és állat él a területen, így a természetvédők nem is szeretik, ha sokan a környéken járnak. 

A megfelelő cipő is sokat számít

– Sokan sima sportcipőben indulnak túrázni, amelyeknek általában sima a talpa, ami csúszós. Ez pedig sokat számít egy vizes, csúszós talajon, a mohás sziklán. Sokszor a megfelelő túracipőn múlik, hogy megcsúszik, leesik-e valaki – figyelmeztetett a túravezető. Egyébként vármegyénkben sok elhagyott kőfejtő is van, amit a sziklamászók kedvelnek, de a túrázóknak érdemesebb ezen területeket kerülni.

– A kijelölt túraútvonalakon is vannak nehezebb részek. Ilyen például a Gerecsében található Bajótnál a Jankovich-barlang is, ahol szintén meredek a turista út, de lépcső és korlát is segíti a túrázókat – mondta a tapasztalt túravezető. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában