Ünnep

2023.05.26. 15:18

125 éves lett a Koppánymonostori Általános Iskola (Fotók)

Fennállásának 125. évfordulója alkalmából ünnepelt pénteken a Koppánymonostori Általános Iskola. Ez alkalomból a diákok színvonalas műsorral készültek

Körtvélyfáy Dina

Színvonalas műsorokkal készültek a diákok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

– Az iskola 125 éves fennállásának titka az éltre való nevelés, és az a tény, hogy a diákjaink szeretnek ebbe az iskolába járni – fogalmazott Czitáné Bibók Melinda igazgató az eseményen. – Nem csupán fizikai, szellemi értelemben is folyamatos bennük az újítási szándék.

Felidézte, már az 1880-as évektől vannak adatok oktatási tevékenységről a településen, amely akkor a Pusztamonostor nevet viselte. Ekkoriban főként a téli hónapokban folyt a tanítás, mert tavasztól a gyerekek a határban dolgoztak. Sok esetben tanító sem volt, de 1897-ben, az állami kezelésbevétel után az állami vezetés kinevezte az iskola tanítóját, Konkoly Jánost, akit később Hiszek Nándor követett, így megindult az oktatás a településen.

Emlékdiplomások
Később emlékdiplomás kollégáikat köszöntötték: Lipka Józsefné és Fülöp Jenőné vasdiplomás, míg Mészáros Imréné aranydiplomás pedagógus. Később az évforduló kapcsán kiírt versíró, illetve rajzpályázat eredményeit ismertették, valamint köszönetet mondtak Legát Istvánnak, aki iskolatörténeti kiállítással gazdagította az ünnepséget. Végül az általános iskola diákjai adtak műsort a közönségnek.

Az intézmény az évek során folyamatosan bővült, az ötvenes években vette fel a Dózsa György Általános Iskola nevet. 2010-ben jelentős fejlesztések kezdődtek az intézményben, amely már a Koppánymonostori Általános Iskola nevet viseli. A tankerület részéről megjelent Vereckei Judit tankerületi igazgató, dr. Takács Ádám szakmai vezető, Geisztné Hartdégen Tünde gazdasági vezető. Az eseményen Czita János alpolgármester is részt vett, a meghívott intézményvezetőkkel, pedagógusokkal, gyerekekkel együtt.

Vereckei Judit tankerületi igazgató arról beszélt, elismerést érdemel az intézmény 125 éves fennállása. Mint mondta, az itt tanulók megkapták azt a tudást, azokat az értékeket, amelyek az életben való boldoguláshoz nélkülözhetetlenek. Czita János alpolgármester úgy fogalmazott, a településrész folyamatosan fiatalodik, sokan vállalnak gyermeket, így különösen fontos, hogy korszerű intézmény várja a gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában