Megemlékezés

2023.04.07. 00:48

Végigjárták a keresztutat Felsőgallán

A Kálvária kápolna Tatabánya egyik legszebb helyén, a Kálvária-hegy tetején található. A kálvária a kápolnával egy időben épült, és évente körmenettel járták végig a keresztutat. Ez a hagyomány a mai napig él Felsőgallán.

Sz. N.

Egyre többen csatlakoznak, hogy végigjárják a keresztutat

Forrás: John Katalin/Facebook

– Minden évben, nem sokkal húsvét előtt egy kis közösség gyűlik össze a Szűz Mária Szent Neve Templom előtt, és Gedő Attila vezetésével felmegyünk a felsőgallai kápolnához, végigjárjuk a keresztutat. Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen vagyunk, s mindig kiosztjuk, hogy melyik stációnál melyik fiatal olvassa fel az állomások lényegét, közösen végigimádkozzuk a stációkat és együtt térünk haza újra – emelte ki John Katalin képviselő.

Felsőgallán már hagyomány, hogy a családok együtt emlékeznek.

– Azért különleges a mi kápolnánk, a stációink, mert még megvannak az eredeti stációk, amiket kőből véstek ki nagyon-nagyon régen, és pár évvel ezelőtt, amikor már én voltam itt a képviselő, elkészítettük ezeket az állomásokat egészen fent a kápolna tetején fából is. Volt olyan év, amikor csak azokhoz mentünk fel egy másik úton, de most úgy látjuk az utóbbi években, hogy mindenki bírja. Valamint a húsvétra készülődés kapcsán még inkább erőt ad mindenkinek, úgyhogy a legapróbb talpúaktól az idősekig mindenki az eredeti stációk mellett megy fel a kápolnához, és az új stációknál hangoznak el az imádságok – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában