Borászat

2023.04.28. 15:55

Vármegyei borászok figyelem: már várják a nevezéseket az országos borversenyre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idén 42. alkalommal rendezi meg az Országos Borversenyt (OBV), a nevezési időszak elindult és május 5-ig tart. A bírálat május 17-18. között Budapesten lesz - közölte a szervező az MTI-vel.

V.T.

A közlemény szerint háromszintű kiválasztási rendszeren alapul a borverseny, amelyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok az orszagosborverseny.hu honlapon. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke a közleményben hangsúlyozta: az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentenek a termelőnek és a borvidékeknek. 

A háromszintű szakmai fórum kiváló szakmai alap a borvidékek számára a birtokok minőségi fejlesztésénél, az irányok meghatározásánál. Az Országos Borverseny a fogyasztóknak is eligazodást biztosít a sokszínű magyar borok világában - tette hozzá. Légli Ottó kitért arra, hogy az Országos Borverseny súlya átértékelődött, 2017 óta a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó borászatok kiválasztásának alapjává vált.

Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a HNT 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, amelynek célja a magyar bor, mint nemzeti örökség és annak eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése. Mint arról tavaly mi is hírt adtunk, 2022-ben Komárom-Esztergom vármegyei bort is elismertek, a legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából kategóriában ugyanis a Petőcz Pincészet 2021-es évjáratú Cserszegi Fűszerese bizonyult a legjobbnak. a pincészet a Neszmélyi borvidék hírnevét öregbíti. Ezen kívül öt bor arany-, négy pedig ezüstérmet kapott, ugyancsak a Neszmélyi borvidékről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában