Konferencia

2023.04.19. 14:00

Tatabánya adott otthont a második országos Zöldkönyvtári konferenciának

A zöld szervezeti kultúra kialakítása volt a fókuszban a második alkalommal Tatabányán megszervezett Zöldkönyvtári konferencián. Hazánk különböző pontjairól érkeztek szakemberek az országban elsőként zöldnek nyilvánított József Attila Könyvtárba.

Kemma.hu

Nász János, Zöld Ág-díjas ökológiai szaktájékoztató köszöntötte az érkezőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: SG

Nász János, Zöld Ág–díjas ökológiai szaktájékoztató köszöntötte az érkezőket. Az esemény kapcsolódott a Föld Napjához. Hetvenen vettek rész a konferencián, amelynek előzményeként tavaly Szekszárdon szerveztek hasonló tematikájú programot. Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjében kiemelte az elmúlt ötven évben végzett fejlesztések eredményeit, amelynek révén a szénporos megyeközpont ma már egy élhető város. Az akkori fásítások helyén gyönyörű növényzet található.

Kiemelte: bár sokat köszönhet a város a bányászatnak,  az itt élők szem előtt tartották a zöld felületek telepítését, így sok park, liget, és szépen felújított épület található Tatabányán. A levegőtisztaságra is nagy hangsúlyt fektettek, a városi fenntartásba kerülő tömegközlekedés járműveit is lecserélték. A polgármester kifejtette: a 65 ezres városban 35 ezer személygépkocsit tartanak nyilván, ám a mérések alapján a levegőszennyezés 50 százalékát az M1–es autópálya okozza. Kerékpárutakat építettek, fákat ültettek, s hamarosan elektromos kerékpárok segítik a városon belül a közlekedést. Kiemelte a zöldkönyvtárat. A címet az intézmény már akkor megkapta, amikor még a régi épületben működött. 

Átadták a tapasztalataikat

A József Attila Könyvtár élen jár a környezettudatos szemléletformálásban. Rendszeresen szerveznek e témában programokat, fórumokat, könyvbemutatókat, nyári táborokat. 

A konferencián olyan témákat vonultattak fel, amelyek segíthetik az intézményeket a klímatudatos módszerek elsajátításában. Szó volt a zöld iroda kialakításáról, a zöld rendezvényszervezésről, s egy felmérést is ismertettek. A program délután kerekasztal–beszélgetéssel folytatódott, ahol azok, akik már elindultak ezen az úton megosztották tapasztalataikat az ország különböző pontjáról érkezőkkel.

Mikolasek Zsófia a könyvtár igazgatója kiemelt néhány olyan intézkedést, amelyet az elmúlt időszakban hoztak. Kiemelt figyelem övezi a fenntarthatóságot, még akkor is, ha néha kellemetlen – fogalmazott. Az általánosan ismert szelektív hulladékgyűjtés mellett például zöld munkacsoportot hoztak létre, tagjai minden programot véleményeznek. Gyűjtik a virágokat, nem használnak műanyag evőeszközöket, poharakat, s még a kapszulás kávét is próbálják mellőzni. Minden munkatársa igyekszik környezettudatos, fenntartható kapcsolatokat kialakítani a városban, s ezeket az olvasók számára is elérhetővé tenni – tette hozzá. 

Nász János ismertette az egy évvel ezelőtti konferencia főbb megállapításait, majd kiemelte: Tatabánya után Kiskunfélegyháza és Óbuda is megmérette magát a nemzetközi porondon, s elnyerték a Zöldkönyvtári címet.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában