Hagyományápolás

2023.04.06. 14:00

Ovisok díszeitől roskad a szomódi tojásfa a tájház előtt (fotók)

A szomódi ovisok nagy lelkesedéssel díszítették csütörtök délelőtt a tájház előtt felállított tojásfát.

Krupánszki Máté

Húsvétig akár 200 tojás is díszeleghet a tájház előtti kis fán

Forrás: Kemma.hu

Fotó: K.M.

A Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében immáron negyedszer rendezték meg a tojásfadíszítést a településen. A fára a Szomódi Százszorszép Óvoda aprótalpúi akasztgatták a tojásokat. Búzer András, az önkormányzat elnöke húsvéti zenékkel várta a kicsiket. A fát pillanatok alatt ellepték a díszek.

Az elnök a helyszínen a Kemma.hu-nak elmondta, az esemény célja, hogy ezt a régi német népszokást ápolják és újraindítsák Szomódon.
– A tájház megnyitását követő évben kezdtük ezt a hagyományt megteremteni és építeni. Ez a szokás Németországból ered, ott már régóta díszítenek tojásfákat, onnan vettük át ezt a néphagyományt – részletezte Búzer András.

Mint mondta, a díszítésre a helyi óvodásokat szokták felkérni, de a lehetőség húsvétig mindenki számára adott. Hozzátette:

Bárki, aki a szüleivel, nagyszüleivel, családjával a tájház előtt sétál, bátran akaszthat tojásokat a fára és fotózkodhat is.

– Idén kisebb fát állítottunk, amelyre nagyjából 200 tojást lehet lógatni. A tavalyi egy kicsit magasabb volt, így a gyerekek nem igazán élhették meg azt az élményt, hogy maguk akasszák fel a díszeket. A jövőben ültetni szeretnék egy olyan fát, amely majd kimondottan ennek a hagyománynak az ápolását fogja szolgálni – mondta az elnök.

A díszítés után a gyerekek a tájház udvarán körjátékoztak és mondókákat énekeltek. Búzer András egy kis meglepetéssel is készült az ovisoknak, minden szorgos díszítőt édességgel jutalmazott meg. A tájház húsvéti nyuszija is széles mosollyal figyelte az örömködő kicsiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában