Tavaszi akció

2023.04.08. 09:00

Folytatódik a településfásítási program

A januári igénylés során 13 fafajból 10 ezer fát igényeltek a települések a Településfásítási programban, ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet - emelte ki Nagy István agrárminiszter.

V.T.

A tárcavezető a tavaszi faültetési szezon elindítása alkalmából elmondta, hogy a program indulása óta az ideivel együtt megközelítőleg ezerötszáz olyan település jut ingyenesen fához, amely lélekszáma nem éri el a tízezret. Idén tavasszal kétezer fát ültetnek el 95 településen.

A Településfásítási program kiegészítő része az Országfásítási programnak, a cél pedig az, hogy 2030-ra 24-ről 27 százalékra növekedjen az ország fával borított területeinek nagysága - fűzte hozzá. Kiemelte, hogy szemléletváltozást is sikerült elérni azzal, hogy a programmal felhívták az emberek figyelmét arra, hogy fontos fát ültetni és a meglévő fákra is vigyázni kell.

Nagy István hangsúlyozta: a Településfásítási program sikere azt mutatja, hogy erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, amelynek támogatásában a kormány és a szaktárca is partner. A tárcavezető hangoztatta, hogy a kormány agrárpolitikájának hatására történelmi fejlődésen fog keresztülmenni a magyar vidék, a fejlődésnek már megvannak az első jelei, mert egyre többen választják a vidéki életet.

A településfásítás első ütemében, 2020 őszén vármegyénkben Mocsa volt érintett, 2021 tavaszán pedig Ács, Bakonybánk, Bokod, Kisbér és Kocs. A második ütemben, 2021 őszén 12 településen ültettek - Almásfüzitő, Ácsteszér, Ászár, Bársonyos, Dad, Ete, Kerékteleki, Kömlőd, Szákszend, Tarján, Várgesztes, Vértestolna -, majd tavaly tavasszal Csémen, Bakonyszombathelyen, Dunaalmáson, Nagyigmándon, Rédén, Vérteskethelyen, Vértessomlón és Vértesszőlősön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában