Helyi értékek

2023.04.25. 16:35

Emléktáblát avattak Tatán, a székely fafaragó, Cs. Kiss Ernő házánál

A Zsigmond Király díjas fafaragó munkáját dicséri Tatán többek között a Kapucinus Templom oltára, szentélyszéke is. Cs. Kiss Ernő most emléktáblát kapott.

G. D. V.

Az emléktáblát Cs. Kiss Ernő házánál avatták fel

Forrás: tata.hu

Emléktáblát avattak Cs. Kiss Ernő tatai fafaragó művész egykori lakóházánál, a Széchenyi utca 28. szám alatt a Szövetség Tatáért Alapítvány szervezésében. Az eseményről a Tata.hu számolt be. A 2018-ban elhunyt alkotó 1929-ben született Csíkjenőfalván, a Kárpátok és a Hargita közti kis székely faluban. Az ott élő székelység élő hagyományát, a faluközösség összetartó erejét egész életére kiható örökségként őrizte, művészete ebből táplálkozott. 

Tatán Cs. Kiss Ernő több köztéri művével is találkozhatunk: az Öreg -tó partján az 1956-os kopjafával, a Fenyő téri emlékoszloppal, a Geológiai Múzeum bejáratának a székely, illetve a mester teóriája szerinti magyar kapujával. De az ő munkája többek között a Kapucinus Templom oltára, szentélyszéke, Szent Erzsébet és Szent Imre szobrai, és a Szent Korona oltár.

Emléktáblát avattak Tatán, a székely fafaragó, Cs. Kiss Ernő házánál
Az emléktáblát a Szövetség Tatáért Alapítvány állíttatta
Forrás: tata.hu

A tatai önkormányzat képviselő-testülete 1998-ban Tata Városáért kitüntetésben részesítette, a népi fafaragás hagyományának őrzéséért, a népi kultúra népszerűsítése terén kifejtett tevékenysége elismeréseképpen. 2009-ben pedig újabb városi kitüntetésben részesült, Tata Város Zsigmond Király Díját kiemelkedő fafaragó művészi tevékenységéért, Tata művészeti életében való több évtizedes, meghatározó jelentőségű szerepvállalásáért, a város művészeti értékeinek gazdagításáért ítélte oda számára a képviselő-testület.

A táblaavatáson Horváthy Lóránt az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az alapítvány a Miniszterelnökségtől nyert támogatást tatai közösségépítő céljai megvalósítására, ennek a projektnek a részeként állíttatták az emléktáblát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában