Spórolás

2023.04.04. 16:39

Emelkedő árak, magas rezsi: olvasóink elárulták, mivel spórolnak

A lakosság már nemcsak a fogyasztását próbálja visszafogni, de a megemelkedett üzemanyagárak, és javítási költségek miatt igyekszik kevesebbet autózni – derül ki a Generali Biztosító reprezentatív felméréséből. Olvasóinktól megtudtuk, hogy a közösségi közlekedési szokásaik kisebb mértékű változása mellett jobban odafigyelnek arra, hogy a vásárlás során mit helyeznek kosaraikba.

Walczer Patrik

Legtöbben a tankoláson igyekeznek spórolni, kevesebbet autóznak

Amint arra a kutatás is rámutat, a mostani gazdasági helyzetben sokak szemében felértékelődött a kiadások racionalizálásának fontossága, ami mind a közlekedés, mind pedig a kikapcsolódás és fogyasztások tekintetében megfigyelhetők.

Vásárlással spórol

V. Bence nevű olvasónk elmondta, hogy próbál spórolni, jobban odafigyel arra, hogy mit vásárol. Ezzel párhuzamosan egyértelműen keresi a kedvezményeket, használ különböző hűségkártyákat és applikációkat, melyek segítségével akciós termékekhez is hozzájuthat. Megjegyezte, hogy szüleivel él, és bár havonta fix összeggel száll bele a közös költségbe, úgy véli, hogy a rezsiköltségek emelkedése közvetlenül nem érintik őt.

– A benzinár-változás kevésbé alakította át a közlekedési szokásaimat, mivel a kedvezőtlen tömegközlekedés miatt a munkahelyemre mindenképpen kocsival kell járnom. Maximum annyi történt, hogy ha szabadidőmben elindulok valahova, próbálok egy körrel több mindent megoldani, így akár egy napba sűrítem bele az ügyintézést és az ismerőseimmel való találkozást – árulta el.

Autóhasználat
Az említett cég 18-65 éves hazai lakosságot megcélzó felmérése számos érdekességgel szolgált az autózási szokások és a környezetbarát modellekkel való hozzáállás terén is. A válaszokból kiderül, hogy a magyar emberek 62 százalékának van saját kocsija, ám közülük csak 1 százaléknyi vezet környezetkímélő típust. Ennek oka az említett járművekkel teljesíthető kis hatótáv, illetve a korlátozott töltési lehetőségek is visszatartó erővel bírnak.
A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban a megkérdezettek 61 százaléka ritkábban használta a kocsiját: 64 százalékuk a benzinár-emelkedés miatt ült ritkábban volán mögé, míg a lakosság 17 százaléka az alkatrészek drágulása, illetve a szervizköltségek emelkedése miatt kezdett spórolni.

Érdekesség az is, hogy a csökkentett autóhasználathoz az otthoni munkavégzés is hozzájárul, a válaszolók 10 százaléka a munkahelyük által felkínált home office lehetősége miatt spórol azon, hogy nem kell minden nap autóval bemennie a munkahelyére.

Hozzátette azt is, hogy a dohányzás a káros szenvedélye, amelyre próbál egyre kevesebbet költeni. A spórolás érthető, hiszen tapasztalatai szerint a dohánytermékek is jelentősen megdrágultak.

– 2016-2017 körül kezdtem el cigarettázni. Már nem lehet kapni azt a terméket, amelyet gyakran vásároltam, de annak a terméknek az ára akkor dobozonként 800 forint volt. Én hevítőrudat használok, az abba való cigi tekintetében az elmúlt egy évben 300-500 forintos drágulás volt. Azt is beharangozták, hogy idén 7-800 forinttal emelkedik az ára, de ez egyelőre nem történt meg. Ha mégis bekövetkezik, igyekszem leszokni róla – mondta.

A rezsivel óvatosabb olvasónk

Egy másik olvasónk, R. Flóra elárulta: eddig nem vette észre magán, hogy jobban koncentrálna a spórolásra, hiszen eddig is figyelte, hogy milyen árú és típusú élelmiszert vásárol. Megjegyezte azt is, hogy a tömegközlekedéssel részben a sok késés, részben más okok miatt szinte lehetetlen eljutnia a munkahelyére, ezért kénytelen kocsival utaznia, így az üzemanyagárak emelkedése kevésbé befolyásolja a közlekedési szokásait.

– Azt viszont tapasztalom, hogy sokan letették az autójukat, ennek hatására reggelente és délutánonként is valamelyest kisebb a forgalom – fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy mivel a szüleinél lakik, lényegében a rezsiköltségek emelkedése sem érintik ők, viszont családjával eddig is figyeltek arra, hogy feleslegesen ne fogyasszanak áramot. A házukat fával fűtik, a faanyagot pedig két évre előre szoktak betárazni, így a népszerű fosszilis energiahordozó piacán tapasztalt változások és korlátozások sem érintették őket.

Egy szintén régi olvasónk, Sz. Patrik pénzügyek terén törekszik a tudatosságra, ezért anyagi háttere kifejezetten stabil. Már az áremelkedések előtt is beletartozott a spórolós kalapba, emiatt az áremelkedések nem hoztak változást az életébe, nem kellett drasztikusan visszafognia a kiadásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában