Egyedi kerámiák

2023.04.07. 07:00

„Kevés itt a bank, ezért nem járkálok errefele!” – Ambrus Attila debütált Bábolnán

A sonka mellett egyéb kézműves ételek, italok és tárgyak is vártak mindenkit Bábolnán, a sonkafesztiválon. Többek között kerámiák. A stand mögött pedig egy ismerős arc mutatta be portékáit.

Szalai Nikolett

Ambrus Attila neve sokaknak ismerősen derenghet. Múltja kapcsán maga is viccelődve kezdte az interjút, amit lapunknak adott, miután azután érdeklődtünk, járt-e már korábban a Bábolnai Sonkafesztiválon.

– Most vagyok itt először, ugye kevés itt a bank, úgyhogy ezért nem járkálok errefele. A viccet félretéve, rengeteget hallottam erről a rendezvényről. Egy pici hiányérzetem azért van, mert most nincs lovasrendezvény. Állatkedvelő vagyok, és gyerekkoromban lovak között nőttem fel – kezdte.

Bár januárban vágott disznót, de sonkával nem készült a fesztiválra, annál szebb kerámiákkal viszont igen.
– Lovasszobron kívül gyakorlatilag bármit legyártok. Többek között vannak óarany máz, antik zöld termékeim is. Közel 50 féle mázzal dolgozom. Lényegében mindig a vevőim, akik megmondják, mit gyártsak, tehát én a kereslet és a kínálat alapján dolgozom. Ezek funkcionális termékek, ami azt jelentik, hogy lehet használni is ezeket.

A jó kedélyű kerámiás nem akármilyen tárgyakkal érkezett Bábolnára. Hűtőmágnes, kávésbögre, teáscsésze… címeres, szlogenes, domborműves… Ambrus Attila munkáira jellemző, hogy kerüli a túldíszítettséget, inkább a letisztult formákat kedveli. Az egytől egyig egyedi készítésű tárgyakat két helyszínen állítja elő, az esztergomi, valamint az érdi műhelyben, s most is számos darabbal érkezett.
– Általában dobozban számolom, nem darabban. Elhoztam 16 banános dobozt – mondta mosolyogva.

Aki nem tekintette meg Bábolnán a termékeket, legközelebb húsvét vasárnap Dabason pótolhatja.
– Nem sonkát fogok enni, hanem dolgozom. Van két gyermekem, úgyhogy most már nem dőlhetek hátra.

A közösségi oldalán is bemutatott termékeit és workshop-jait minden korosztály kedveli. Ahogyan mottóját: Bármit csinálsz, azt csináld jól!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában