Avatás

2023.04.14. 06:00

Arany János emléktáblájával tisztelegtek a költészet előtt Oroszlányban

Több programot is rendeznek Oroszlányban a magyar költészet napja alkalmából. A városi megemlékezést az Irodalom a zenében című előadás zárta.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ebben az épületben működött 1958 és 2005 között az Arany János Általános Iskola

– olvasható azon a márványtáblán, amely a magyar költészet napja alkalmából került a bejárat mellé, jelezve, hogy 47 éven át működött oktatási intézmény a Szent István téri épületben. Az eseményen részt vett Lazók Zoltán polgármester mellett Csőre Katalin, az iskola utolsó igazgatója. Rajtuk kívül az oktatási intézmény régi diákja, Rajnai Gábor alpolgármester is eljött a rendezvényre. 

– A régi diákok, tanárok emlékezetében bizonyosan él még az egykori iskola előcsarnokában, a bejárattal szemben elhelyezett Arany János rézdomborítású arckép. Árvai János 1964-es alkotását évtizedekig hűen őrizte az almamater – mondta Lazók Zoltán avatóbeszédében.

Arany János emléktáblájával tisztelegtek a költészet előtt Oroszlányban Az eseményen részt vett Lazók Zoltán polgármester mellett Csőre Katalin, az iskola utolsó igazgatója. Rajtuk kívül az oktatási intézmény régi diákja, Rajnai Gábor alpolgármester is eljött a rendezvényre. 
Lazók Zoltán és Csőre Imréné avatta a táblát
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A városvezető kifejtette, hogy az épület bezárása után semmit sem lehetett tudni az Árvai-műről, ezért külön öröm számára, hogy sikerült felújítani az alkotást.

– Az emléktábla az utókor számára is tanúskodik arról, hogy városunk egykori meghatározó oktatási intézménye nem merült végleg a feledés homályába – fogalmazott Lazók Zoltán. 

Arany János emléktáblájával tisztelegtek a költészet előtt Oroszlányban Az eseményen részt vett Lazók Zoltán polgármester mellett Csőre Katalin, az iskola utolsó igazgatója. Rajtuk kívül az oktatási intézmény régi diákja, Rajnai Gábor alpolgármester is eljött a rendezvényre. 
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az Arany János Általános Iskola valamikor háromezres tanulói létszámmal bírt. Az intézmény a későbbi létszámcsökkenés miatt összevonások áldozata lett és nyoma veszett az alkotásnak. A jogutód a József Attila-iskola lett, és mint utóbb kiderült, annak raktárában kapott helyet az Arany-dombormű. Az eredeti alkotást Nagy Csaba, a helyi Rákóczi Szövetség elnöke kapta meg Tóth Gábor igazgatótól. Később Körmendi Zoltán kőfaragómester kezelésbe vette az alkotást és márványlapra került. Az önkormányzat finanszírozta a költségeket, 160 ezer forintot. 

Versenyeznek

Ma folytatódnak a magyar költészethez kapcsolódó programok. 11 órától a város általános és középiskolásai közösen mondanak verseket József Attila szobránál, majd 13 órától a Hamvas Béla Gimnázium diákjainak festő-grafikai munkáiból nyitnak kiállítást. 14 órától járási vers- és prózamondó verseny lesz a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban. 17 órától az Én zeném – irodalom a zenében címmel Takács Tímea előadását hallgathatják meg az érdeklődők. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában