Emelkedés

2023.03.03. 19:59

Rossz hírt közölt az NNK: így áll Tatabánya környéke koronavírus szempontjából

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három vidéki településen emelkedett a szennyvízben. Tatabánya is köztük van.

Kemma.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint országos átlagot tekintve ismét emelkedés mérhető a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációjában. A vizsgált városok többségénél stagnálás tapasztalható, emelkedés Budapest három szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen látható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja Egerben és Szekszárdon a mérsékelt, míg a többi helyszínen az emelkedett tartományba sorolható.

Nemcsak a covid miatt aggódhatunk azonban. Mint arról beszámoltunk, az influenzeaszerű megbetegedések számát tekintve nem enged ez a vírus sem vármegyénkben. Mindemellett orszáos szinten 11 betegnél mutatták ki a légúti óriássejets vírust (RSV) a beküldött mintákból. Mint azt az NNK közölte, a múlt héten 315 ember került egyébként kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43-nál volt szükség intenzív ellátásra. A 315 beteg 29,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 41,9 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 70 embernél az influenzavírus, 59-nél a koronavírus, 43-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében. 

Az RSV-pozitív betegek 65 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 76 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt országos szinten. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak, tették hozzá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában