Szemétszedés

2023.03.07. 16:00

Régi mosógépet is kihúztak a fiatalok a fák közül Annavölgyön

Futball labdákat, gumiabroncsokat, kibelezett magnókat, sőt, még egy kék dinoszauruszt is rejtett Annavölgyön a vízmű mögötti domboldal, amelyet mintegy harminc lelkes önkéntes tisztított meg a rengeteg hulladéktól. Egy tévhit is megdőlt, hiszen aki egyszer részt vesz egy szemétgyűjtő akcióban, az nem feltétlen válik az illegális hulladéklerakás elleni harc mintapolgárává.

Walczer Patrik

Összefogott Annavölgy, megtisztították környezetüket

Fotó: W.P.

Megannyi szitokszó hagyja el az ember száját, ha megdöbben egy-egy szemetesebb helyszín láttán. Nem volt ez másként a községben sem, ahol az önkormányzat és a könyvtár közös szervezésében az önkéntesek a kultúrház közelében található kis domboldalt vették célba.

Arra bizony nem jöttünk rá, hogy hány év termése várt a jelenlévőkre, egy helyi férfi azonban elárulta, hogy ha egy területet megtisztítanak, akkor kis túlzással már másnap megjelennek ott az első sörös dobozok, chipses zacskók és kisüvegek.

– Nézzétek, a hóvirág is kivirult, miután összeszedtük körülötte a szemetet – mondta egy hölgy, aki felfigyelt arra, hogy a belógó ágak között átszűrődő fény éppen a védett növényt világította meg.

Bánhidi József polgármester mellett többek között a könyvtárba járó gyermekek, a szülők, egy rövid ideje a településen élő család és egy szépkorú hölgy is részt vett az akcióban. A szemétgyűjtés közösségépítő ereje abban is megmutatkozott, hogy a fiatalok közös erővel húztak ki egy mosógépet a deponálóhelyre.

A felhozatal roppant változatos volt, az autólökhárítótól és ablakkerettől kezdve a bontatlan kakaón át a temérdek szappantartóig, a bezacskózott plüssjátékokig és a fára dobott, mára rongyosra szakadt szőnyegig minden előfordult a terepen. A legnagyobb megdöbbenést mégis egy megkülönböztető mellény keltette, melyen a következő felirat állt: „Országos Szemétgyűjtési Akció 2011”. Valószínűleg, aki több mint egy évtizede tett valamit a természetért, később mégis könnyedén felrúgta az aranyszabályt…

Az annavölgyiek számára egyébként nagyon fontos, hogy rendezett legyen a környezetük, ezért minden évben ahogy beköszönt a tavasz, úgy a kánikuláig több szemétszedés is van, folyamatosan tisztítják a települést.

– Sajnálom, hogy nem minden embertársunknak fontos a környezetünk tisztasága, de remélhetőleg az illegális szemétlerakók megszüntetésével egyre kevesebben hordják majd a hulladékot a természetbe – mondta Hidasiné Nánási Nikolett, az akció egyik szervezője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában