Hagyomány

2023.03.10. 07:02

Palacsinta napot szerveztek, palacsintafutást is tartottak a Talentumban

A tatai Talentum Általános Iskolában az egyik legsikeresebb farsangzáró rendezvénye a palacsinta nap, ami érthetően a gyerekek nagy kedvence.

G.D.V.

Palacsintasütővel futottak a gyerekek a verseny során

Forrás: tata.hu

 – Legnagyobb örömünkre visszatérhettünk a járvány előtti szokásainkhoz. A gyerekek nagy kedvencét, a farsangi időszak zárását jelentő palacsintanapot is megtarthattuk, ahol a palacsintás futóverseny mellett újra közös palacsintázást és tagozatonkénti kvízjátékot is szerveztünk – árulta el Halász Ildikó, az eseményt szervező pedagógus, aki hozzátette: az iskola kéttannyelvű intézmény, így a magyar hagyományok mellett néhány angolszász ünnepről is rendszeresen megemlékeznek. 

– A palacsintanap nem csak az evésről szól, a tematikus nap fő témája a konyha volt. A népi hagyományok, az ételek, az ételek elkészítése jelenik meg a tanórákon. A kvízjátékon pedig ezekből, a nap közben megszerzett információkból kell számot adniuk a gyerekeknek. Az egész nap megkoronázása pedig a palacsintafutás – mondta a tanárnő.

A palacsintafutás alapja 1444-re nyúlik vissza, egy Olney nevű faluba, ahol egy szorgos és kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a harangszó juttatta az eszébe. Akkor aztán szaladhatott, hogy odaérjen. Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni: futott végig a falun serpenyőstől, palacsintástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában