Gyógynövények

2023.03.11. 13:16

Ne fújd el! Enni, inni is tökéletes a cserbóka

Növényi kivonat készítéssel és sok-sok kóstolóval várta érdeklődőit Balpataki Laura Ivett gyógy- fűszernövénytermesztő technológus, aki legutóbb az oroszlányi Szedreskertben a gyermekláncfűről tartott előadást.

W. Zs.

Forrás: beküldött

Elsőként az elméleti rész következett: a pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka történetéről hallhattak az érdeklődők, melynek hatásairól, felhasználásáról, és Pohl Magdi mesekönyvéből is szemezgethettek. Az előadásból kitetszett, hogy a növény leveleiből saláta készíthető, de kiváló pirítósra, hidegen sajtolt olajjal, növényisajt-darabkákkal és zöldfűszersóval is. Végül teaszeánsszal is kedveskedett Balpataki Laura. Nem véletlenül, hiszen az évelőből készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme.

Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, továbbá csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Laura legközelebb március 18-án várja az érdeklődőket, ugyancsak ezen a helyszínen, de akkor már a medvehagyma és a pesztókészítés lesz a középpontban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában