Energia

2023.03.08. 18:15

Mérlegen a fogyasztás: a vármegyei háztartások szinte „zabálták” a vezetékes gázt

Tavaly ősz óta sokan érzik saját pénztárcájukon is a gáz, illetve a villamosenergiaárának növekedését is. Már csak ezek tükrében is különösen érdekes visszatekinteni, hogyan alakult az energiafelhasználás vármegyénkben az árrobbanás előtt, a KSH Tér-kép című kiadványa szerint.

Várvizi Tamás

A háztartások fajlagos villamosenergia-fogyasztása 2015 óta csaknem folyamatosan növekedett: 2021-ben átlagosan 2363 kilowattóra villamos energiát vett igénybe egy háztartás, 92 kilowattórával többet az egy évvel korábbinál. A fogyasztás jellemzően a főváros vonzáskörzetében és az ország északnyugati térségében nagyobb, míg többek között a Balaton környéki járásokban – mivel ott a lakóépületek egy jelentős része üdülő – kisebb volt az átlagosnál. 

Komárom-Esztergom vármegyében e szempontból meglehetősen változatos a kép: a Kisbéri, a Tatai és az Esztergomi járás a második legmagasabb kategóriában volt (2670-3015 kilowattóra háztartásonként), és még a Komáromi, valamint az Oroszlányi is valamelyest az átlag felett helyezkedett el (2368-2669). A Tatabányai járás mondhatni az átlagot hozta (2065-2367).

A villamosenergia mellett a vezetékes gáz a másik fő tényező, ami a rezsibe beleszámít, a statisztikai hivatal ennek alakulását is vizsgálta. 2021-ben (vagyis rezsiszempontból az utolsó „békeévben”) a háztartások 73 százalékában használtak vezetékes gázt, alapvetően fűtésre. A lakosság éves átlagos gázfogyasztása 1189 köbméter volt, 99 köbméterrel több, mint 2020-ban. Néhány Fejér, Komárom-Esztergom és Pest vármegyei járásban az igénybe vett mennyiség elérte az 1700 köbmétert, a fővárosi kerületek mintegy hattizedében a felhasználás legfeljebb ennek a fele volt – írja a KSH.

Ha már külön is citálta szűkebb hazánkat a KSH, érdemes górcső alá venni a járásokat. Nos, a hatból négyben is a legmagasabb kategóriába esett a gázfelhasználás, a Tatai, a Tatabányai, az Esztergomi és az Oroszlányi járásban is az 1575-2024 köbméteresbe. Azaz legalább 400 köbméterrel többet használtak fel az átlagos mennyiségnél. A maradék két járásra, vagyis a Kisbérire és a Komáromira is igaz ez, még ha azok az eggyel alacsonyabb (jobban mondva inkább a második legmagasabb) tartományban kaptak is helyet (1347-1574 köbméter/háztartás).

Távfűtésben is erősek vagyunk

Egy pillantást hasznos vetni a távhőellátásra felhasznált háztartásonkénti hőmennyiségre is, a lakások 14 százaléka, 654 ezer otthon volt 2021-ben bekapcsolva a távhőellátásba. A távfűtött lakások 37 százaléka Budapesten található. Komárom-Esztergomban e szempontból a Komáromi és az Oroszlányi járás emelkedett ki, mindegyik a legmagasabb, 33-44 gigajoule-os kategóriába esett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában