Hagyományápolás

2023.03.21. 15:57

Megszentelték a felújított faluvégi kőkereszteket Alsó- és Felsőgallán

Alsó- és Felsőgallán pályázati támogatásból és John Katalin önkormányzati képviselő támogatásával felújították az útszéli kereszteket és rendbe tették azok környezetét. A két kereszt megszentelésén óvodások, iskolások és a nemzetiségi dalkör is részt vett.

S. G.

John Katalin önkormányzati képviselő is méltatta azt az összefogást, amely eredményeként ismét régi pompájukban ragyoghatnak az útszéli keresztek Alsó- és Felsőgallán.

Forrás: Facebook

A Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat fontos feladata a hagyományok kutatása, ápolása, bemutatása és továbbörökítése. Az Alsó- és Felsőgallán ma élők egykor betelepülő németajkú ősei megőrizték nyelvüket, szokásaikat, keresztény vallásukat. Ennek része az útszéli keresztek gondozása, felújítása is. 

Az ünnepségen Horn-Schamberger Anett, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt az útszéli keresztekről, amelyek gyakran a falu, tanya, mező, szántó, szőlő, egyéb birtok kezdetén, vagy végén álltak. Ma az ősi településhatárok emlékét őrzik. Ezeket nem az egyház, hanem a hívek, családok, házaspárok állíttatták. Általában egyéni fogadalom, vagy hála, de gyakran szerencsétlenség színhelyének megjelölése miatt. Az egyház felszentelte, megáldotta e kereszteket, a szentelés általában a helyszínen bemutatott szentmisével, prédikációval együtt történt.

Felsőgallán a német telepesek helyezték el az útszéli kereszteket. Az első kőkeresztet Kóber Szám Ferenc bíró és felesége állíttatta fel 1894-ben, hálából azért, hogy túlélték a tífuszjárványt. Egy évvel később áldotta meg Winkler esperes-plébános. A keresztre feszített Krisztus vasöntvényből készült. Lábánál a Fájdalmas Szűz képe volt. Először fa-, majd kovácsoltvas-korláttal kerítették körbe. A Tatai út elején, az egykori Edison mozi előtt állt. Mivel a közúti forgalom egyre nőtt, ezért áthelyezték a Sportpálya út elejére. Ma is ott áll. A Sportpálya utcai kereszt és a körülötte lévő környezet nagyon elhanyagolt volt. Az évek múlása és az időjárás hatása megtette eredményét. Most végre ismét méltó állapotban láthatjuk a keresztet.

Az alsógallai, Szent István úti kőkeresztet Varga Mátyás és felesége állíttatta a falu végén, 1899. november 12-én Rudnay Alajos bánhidai esperes-plébános a templomi orgonával együtt áldotta meg. 

Az ünnepségen Horn-Schamberger Anett, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt az útszéli keresztekről. A képen az alsógallai
Az ünnepségen Horn-Schamberger Anett, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt az útszéli keresztekről. A képen az alsógallai
Forrás: Facebook

– A falusi emberek a faluvégi kőkeresztet szent jelképként tisztelték és tisztelik a mai napig. Elődeink a mezőről a fárasztó munka után, itt lepihenve mondták el a a jó termés reményében fohászukat. A Szent István utca felújítása az elmúlt években befejeződött, a kőkereszt felújítására a pályázat nyújtott lehetőséget – hangzott el a rendezvényen. 

Az önkormányzat 2021-ben nyújtott be pályázatot a Miniszterelnökség Útszéli keresztek felújítása témakörben kiírt pályázatra, és 3 millió forint támogatást nyertek. Ebből valósulhatott meg a két felsőgallai kereszt felújítása. John Katalin önkormányzati képviselő pedig további 2,5 millió forint támogatást nyújtott a keresztek körüli terület rendbetételére. 

John Katalin méltatta azt az összefogást, amely eredményeként ismét régi pompájukban ragyoghatnak az útszéli keresztek Alsó- és Felsőgallán. 

Gedő Attila, címzetes apát és Arany Ferenc káplán áldotta meg a kereszteket. Közreműködött a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, a Tatabányai Német Nemzetiségi Óvoda középsős és nagycsoportos gyermekei, valamint Eisemann Péter, a felsőgallai általános iskola 8. osztályos tanulója.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában