Hagyomány, gasztronómia

2023.03.23. 11:28

Hatszáz gombócot készítettek a gesztesi disznótoros káposztafőzésen

A toros étel akkor a legfinomabb, ha frissen vágott disznóból készítjük – árulta el a „titkot” Vörös Sándorné házigazda, a disznótoros káposzta főzés alkalmával.

Kemma.hu

Hatszáz gombócot készítettek a disznótoros káposzta főzés alkalmával.

Forrás: vargesztes.hu

Fotó: Kluber David

Bár idén a költségcsökkentés jegyében elmaradt a disznóvágás, a Hagyományőrzők frissen vásárolt húsból készített ízletes toroskáposztára vártak mindenkit a Faluházban – adta hírül a vargesztes.hu. Vörös Sándorné azt is elárulta, hogy mivel az ételt számtalan módon lehet fűszerezni, főzni, ők a hagyományt megteremtő Schalkhammer Ferenc receptje szerint készítették, és örömükre a fiatalabb korosztály is aktívan kivette a részét a munkálatokból.

Amiben a káposzta eltért a szokásostól, az a húsgombóc volt, hogy azok is jól lakhassanak, akik nem szeretik a zsíros, „cupákos” húst – mosolygott a szervező. Mivel előzetesen kétszázan jelentkeztek a disznótoros káposzta délutánra, 400 gombóc készítését tervezték, de végül 600 lett belőle – büszkélkedett a hagyományőrző, a szorgoskodók kapcsán pedig így fogalmazott: le a kalappal a segítők előtt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában